Cele 26 de state ce compun Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) si-au dat intalnire in Letonia pentru a discuta despre situatia din Afganistan si Irak, dar si pentru a relansa relatia energetica cu Rusia.
Razboiul si energia, la bani marunti pentru Alianta Tratatului Nord-Atlantic. Cele 26 de state ce compun Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) si-au dat intalnire in Letonia pentru a discuta despre situatia din Afganistan si Irak, dar si pentru a relansa relatia energetica cu Rusia. Liderii Aliantei Nord-Atlantice au discutat ieri la Riga posibilitatea ca NATO sa adopte o pozitie mai dura fata de Rusia, tara acuzata de "noua Europa" ca isi foloseste resursele energetice ca pe un factor de presiune politica. Ca si cum agenda propriu-zisa n-ar fi suficient de "ofensiva" la adresa Rusiei, este pentru prima data in istorie cand un summit NATO are loc intr-o fosta republica sovietica, gest ce a iritat Moscova. "Securitatea energetica este unul dintre subiectele cele mai importante ale NATO", a declarat Japp de Hoop Scheffer, secretarul general al Aliantei. "Sper ca sefii de stat si de guvern vor cere Consiliului Nord-Atlantic sa defineasca plusul de greutate pe care NATO l-ar putea aduce in discutie in problematica securitatii energetice", a mai spus el. SUA ATACA. La summit a fost discutat un document politic in care sunt identificate principalele amenintari la adresa securitatii energetice a statelor membre in urmatorii 10-15 ani. Pozitia SUA fata de derapajele democratice ale Moscovei a fost de departe cea mai dura. "NATO trebuie sa decida de acum ce masuri va lua in cazul in care Polonia, Germania, Ungaria, Lituania sau alte state membre sunt amenintate, asa cum a fost Ucraina anul trecut", a declarat Dick Lugar, presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Senatului american, in deschiderea unei conferinte organizate de organizatia Marshall. "Acest lucru nu inseamna neaparat ca manipularea energiei pentru castiguri politice pe scena internationala va duce la un raspuns militar din partea NATO. Alianta trebuie sa dezvolte o strategie care sa permita aprovizionarea cu gaz a unei victime care este agresata prin sistarea aprovizionarii cu energie", a mai spus Lugar. TESTUL AFGANISTAN. Aliatii au discutat si despre posibilitatea de a formula o noua strategie pentru Afganistan, aceasta tara fiind teatrul de operatiuni cel mai important in care actioneaza NATO. In acest sens s-a discutat si problema transformarii Aliantei, in directia eficientizarii operatiunilor sale de mentinere a pacii si postconflict. Pe batranul continent, principalele probleme discutate au fost cele privind situatia din Balcanii de Vest si din spatiul postsovietic. La Riga, Bush a reiterat pozitia NATO de continuare a extinderii catre Est.
BURJ AL-ARABUL BALTIC
|
Pamant viran, straturi proaspete de noroi, maldare de caramizi. Drumul de la aeroport catre orasul Riga te face sa te simti din nou acasa, in Romania. Urmeaza case amarate, pestrit rasfirate printre sedii de firme cu nume greu de descifrat. Asa arata la prima vedere capitala Letona. Numai ca, dupa ce lasi in urma un cimitir, semne de circulatie acoperite cu pungi de plastic si primele hypermarket-uri, dai cu ochii de o cladire imensa care seamana cu Burj al-Arab. Iar din noroi si mazga se arata adevarata Riga. Cu poduri maiestuoase, catedrale si oameni primitori, care te imbie cu manusi de lana cu un singur deget, cu dulceturi si cu o amabilitate iesita din comun.
|
AGENDA LUI BASESCU
|
Presedintele Traian Basescu a plecat la Riga ieri, spunand ca multe dintre cele 15 teme de pe agenda summit-ului sunt in perfecta concordanta cu prioritatile Romaniei. Agenda prezidentiala de ieri a inclus o bilaterala cu presedintele Poloniei, participarea la un eveniment special si, "in marja participarii", o intrevedere cu premierul britanic.
|
Aniversare ratata
|
Sub semnul lui "s-ar putea", la Riga s-a vehiculat ieri posibilitatea ca Vladimir Putin sa vina azi la Riga pentru celebrarea zilei de nastere a presedintelui francez. Anuntul a fost infirmat ulterior de Kremlin, dupa ce s-a mai precizat ca aceasta posibilitate a fost intr-adevar luata in discutie. Si asta in conditiile in care sosirea lui Putin la Riga ar fi constituit cea mai mare surpriza a summitului. Riga are relatii foate reci cu
Moscova dupa declararea independentei, iar intrarea Letoniei, impreuna cu surorile baltice in NATO a constituit un soc pentru Rusia. De altfel, summitul de la Riga de anul acesta este pentru prima data organizat intr-una din fostele republici sovietice.
|
Citește pe Antena3.ro