x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Risc de explozie la reactorul 3 de la Fukushima

Risc de explozie la reactorul 3 de la Fukushima

de Marina Constantinoiu    |    12 Mar 2011   •   09:24
Risc de explozie la reactorul 3 de la Fukushima
Sursa foto: /Reuters

Guvernul japonez a avertizat asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similară celei de sâmbătă, care a fost provocată de acumularea de hidrogen, relatează agenţia Kyodo.

Premierul nipon a avertizat că Japonia s-ar putea confrunta cu întreruperi masive ale alimentării cu energie electrică.
O primă consecinţă a problemelor la centralele nucleare ar putea fi perturbări la alimentarea cu electricitate. "Reţelele companiilor de electricitate Tokyo Electric Power şi Tohoku Electric Power se află în situaţii extrem de dificile din punctul de vedere al aprovizionării, existând riscul unor întreruperi masive ale electricităţii", a spus premierul.
Guvernul nipon va autoriza planificarea întreruperii prin rotaţie a electricităţii, pentru a evita avariile imprevizibile.

"Consider că situaţia actuală - cu seismul, tsunamiul şi problemele la centralele nucleare - este cea mai gravă din ultimii 65 de ani, după al II-lea Război Mondial", a precizat Kan.

Kan a mai precizat că peste 12.000 de persoane au fost salvate din zonele sinistrate situate pe coasta Oceanului Pacific.

Guvernul japonez consideră că este posibil ca la două dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima 1 să fi fost declanşate procese de fuziune, după o serie de avarii provocate de cutremurul violent de vineri.

"Credem că este foarte probabil să se fi declanşat o fuziune. Nu putem verifica ce se întâmplă în miezul reactorului, dar luăm măsuri plecând de la această ipoteză", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano. referindu-se la reactoarele 1 şi 3 de la centrala nucleară Fukushima.

Principala problemă cu care se confruntă echipele tehnice care încearcă ţinerea sub control a reacţiei nucleare din reactorul 3 al centralei de la Fukushima sunt resursele insuficiente de energie, pentru funcţionarea  pompelor de apă din sistemul de răcire al reactorului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yukio Edano, a dat asigurări că învelişul reactorului 3 poate rezista unei explozii, chiar dacă ar putea fi deformat.

El a precizat că nu sunt necesare noi evacuări în apropierea centralei, iar o eventuală explozie nu va pune în pericol populaţia din zonă.

Citeşte aici totul despre devastatorul cutremur din Japonia

Mai multi angajati ai centralei nucleare de la Fukushima, afectate de cutremurul de 8,9 grade pe scara Richter inregistrat joi, au fost raniti sambata, intr-o explozie produsa la centrala, anunta postul de televizine japonez NHK World.
Tavanul si peretii unuia dintre corpurile centralei s-au prabusit, a precizat sursa citata. Compania de Electricitate din Tokyo afirma ca "mai multe persoane au fost ranite" in explozia care a afectat centrala, dar conditiile in care s-a petrecut explozia raman necunoscute pentru moment. NHK precizeaza ca la centrala nucleara "au fost detectate radiatii". Initial, postul NHK a anuntat ca este vorba despre sapte angajati. Ulterior, s-a precizat ca ar fi vorba despre patru. Autoritatile au trimis o echipa de interventie la centrala nucleara, adauga sursa citata.
Ca urmare a defectării sistemului de răcire al centralei nucleare de la Fukushima, în camera de control a reactorului unu, s-a înregistrat un nivel al radioactivităţii de 1.000 de ori mai mare decat cel normal. Cantitatea de radiaţii absorbită într-o oră în zona centralei nucleare Fukushima este egală cu limita de radiaţii maximă la care ar putea fi expusă o persoană într-un an, a anunţat agenţia Kyodo. Nivelul radioactivităţii in Japonia este de 20 de ori mai mare decat cel normal.

Agenţia japoneză pentru securitate nucleară şi industrială consideră că este puţin probabil ca explozia de sâmbătă de la centrala nucleară Fukushima 1 să fi avariat grav incinta reactorului, relatează AFP.

Guvernul japonez a extins ordinul de evacuare a populatiei din zona centralei nucleare de la Fukushima, potrivit NHK World. Fukushima se află la aproximativ 250 de kilometri distanţă de Tokio.

NHK recomandă locuitorilor din zona centralelor nucleare de la Fukushima să închidă ferestrele şi să-şi etanşeizeze locuinţele. De asemenea, persoanelor aflate în mediul exterior le este recomandat să îşi protejeze căile respiratorii şi să evite contactul direct al pielii cu aerul.

Postul NHK a difuzat o avertizare de tsunami pentru mai multe regiuni din zona de coasta, inclusiv Fukushima, unde se afla centrala nucleara afectata. Agentia de Meteorologie japoneza avertizeaza ca valurile pot atinge 3 metri inaltime si cere populatiei din zonele vizate sa mearga la adăpost, in zone mai inalte.

Scurgeri de cesiu radioactiv şi risc de supraîncălzire la centrala nucleară Fukushima

O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectată la centrala nucleară Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord de Tokyo. Agenţia pentru securitate nucleară şi industrială a apreciat că într-unul dintre reactoare s-ar putea declanşa un proces de fuziune nucleară, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power a precizat însă că procesul de fuziune nu a fost declanşat, iar compania încearcă să obţină o creştere a nivelului apei pentru răcirea reactorului numărul 1.

După cutremurul devastator produs vineri în Japonia, sistemul de răcire al reactorului 1 de la Fukushima a înregistrat mai multe defecţiuni, urmate de o creştere anormală a presiunii interne.

Autorităţile au decis evacuarea locuitorilor pe o rază de 10 kilometri în jurul centralei şi au cerut administratorilor să elibereze în atmosferă vapori din procesul tehnologic, pentru a obţine o scădere a presiunii.

O măsură similară a fost luată şi la centrala nucleară Fukushima 2, aflată în apropierea epicentrului cutremurului produs vineri.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia