x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rishi Sunak, creditat cu prima șansă pentru a deveni premierul Marii Britanii

Rishi Sunak, creditat cu prima șansă pentru a deveni premierul Marii Britanii

24 Oct 2022   •   11:30
Rishi Sunak, creditat cu prima șansă pentru a deveni premierul Marii Britanii

Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe, în vârstă de 42 de ani, ar putea fi numit lider al Partidului Conservator, luni, și ar înlocui-o automat pe Liz Truss, devenind al treilea prim-ministru al Marii Britanii în mai puțin de două luni, potrivit Reuters.

Rishi Sunak are prima șansă pentru a devenit premierul Marii Britanii, după ce rivalul său, Boris Johnson, a renunțat la cursă, recunoscând că nu mai poate uni partidul lor după una dintre cele mai turbulente perioade din istoria politică britanică.

Sunak, fost ministru de Finanțe, a fost șef al unui fond de investiții. După ce va fi numit premier al Marii Britanii, el se va confrunta cu unele dintre cele mai dificile  provocări, având sarcina de a reconstrui reputația fiscală a țării prin reduceri profunde de cheltuieli, în timp ce aceasta alunecă în recesiune, trasă în jos de creșterea bruscă a prețurilor la energie, alimente și credite ipotecare, mai comentează Reuters.

De asemenea, el va prezida un partid care a sărit de la o criză la alta în ultimele luni, foarte divizat de-a lungul liniilor ideologice, și o țară care este din ce în ce mai iritată pe comportamentul politicienilor săi.

„Regatul Unit este o țară minunată, dar ne confruntăm cu o criză economică profundă”, a spus Sunak într-o declarație prin care și-a depus candidatura.

Sunak trebuie să o învingă pe ultima candidată din competiție, Penny Mordaunt, care încearcă să obțină sprijinul a 100 de parlamentari pentru a intra în scrutinul de luni. Mordaunt, care este liderul Camerei Comunelor din parlament, a primit până acum sprijinul a aproximativ 25 de politicieni și are puține șanse să îl mai ajungă pe Sunak, care este susținut de mai mult de 150 de politicieni.

Sunak a intrat pentru prima dată în atenția națională atunci când, la vârsta de 39 de ani, a devenit ministru de Finanțe sub conducerea lui Boris Johnson, chiar în momentul în care pandemia COVID-19 a ajuns în Marea Britanie, dezvoltând un program pentru a sprijini milioane de oameni, afectați de restricții.

Dacă va fi ales, fostul analist de la Goldman Sachs va fi primul prim-ministru de origine indiană al Regatului Unit.

Familia sa a emigrat în Marea Britanie în anii 1960, o perioadă în care multe persoane din fostele colonii ale Marii Britanii au sosit pentru a ajuta la reconstrucția țării după cel de-al Doilea Război Mondial.

După ce a absolvit Universitatea Oxford, el a mers mai târziu la Universitatea Stanford, unde a cunoscut-o pe soția sa, Akshata Murthy, al cărei tată este miliardarul indian N. R. Narayana Murthy, fondatorul gigantului de outsourcing Infosys Ltd. A lucrat, de asemenea, la Goldman Sachs ca analist.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: rishi sunak