''Boris Johnson mi-a cerut să face ceva ce nu eram pregătit să fac, întrucât nu cred că era bine'', a afirmat Sunak.
Johnson a demisionat vara trecută din funcţia de prim-ministru pe fondul scandalului 'Partygate' provocat de nerespectarea măsurilor anti-COVID-19, însă a rămas deputat în Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic). Între partizanii actualului premier şi cei ai fostului şef al executivului există tensiuni majore.
Vineri, Boris Johnson şi-a anunţat demisia cu efect imediat din parlament, în contextul în care face obiectul unor sancţiuni pentru că ar fi minţit deputaţii britanici în timpul pandemiei de COVID-19. El l-a criticat dur pe Sunak.
Plecarea lui Johnson are loc după o ''psihodramă'' legată de lista de numiri pe viaţă în Camera Lorzilor (camera superioară a parlamentului britanic) pe care o propun, potrivit tradiţiei, premierii britanici la încheierea mandatului lor.
Premierului în exerciţiu îi revine aprobarea acestor numiri, după avizul comisiei specializate din Camera Lorzilor, şi conform uzanţelor el nu operează nicio modificare pe lista respectivă.
Conform media britanice, Boris Johnson şi Rishi Sunak au discutat recent despre aceste numiri.
Unele nume evocate în media nu se regăsesc pe lista finală, aliaţi politici şi tatăl fostului premier. Mai mulţi susţinători ai lui Boris Johnson l-au acuzat pe Rishi Sunak că nu-şi respectă promisiunea de a valida integral lista.
Polemica s-a agravat la finalul săptămânii trecute, comisia respectivă indicând că ea nu a susţinut candidatura a opt persoane (neidentificate) propusă de către Boris Johnson.
Luni, Rishi Sunak a oferit explicaţii, dând asigurări că a publica o listă diferită de cea avizată de comisie ''ar însemna să-şi depăşească prerogativele sau a face promisiuni anumitor'' persoane.
''Am spus că voi face lucrurile diferit întrucât vreau să schimb politica şi asta fac'', a adăugat Rishi Sunak, care a promis un guvern integru şi responsabil după scandalurile din timpul guvernului Johnson.