x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rishi Sunak: Epoca de aur a relațiilor dintre Marea Britanie și China s-a încheiat

Rishi Sunak: Epoca de aur a relațiilor dintre Marea Britanie și China s-a încheiat

de Redacția Jurnalul    |    29 Noi 2022   •   08:40
Rishi Sunak: Epoca de aur a relațiilor dintre Marea Britanie și China s-a încheiat
Sursa foto: Hepta

Premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat că așa-numita "epocă de aur" a relațiilor cu China s-a încheiat. El a promis să reevalueze poziția Regatului Unit față de colosul asiatic.

În primul său discurs de politică externă, premierul a declarat că legăturile economice mai strânse din deceniul anterior au fost "naive". El a spus că Regatul Unit trebuie acum să dovedească un "pragmatism robust" față de competitori, dar a avertizat împotriva "retoricii Războiului Rece", adăugând că importanța globală a Chinei nu poate fi ignorată.

Sunak s-a confruntat cu presiuni din partea deputaților conservatori pentru a înăspri poziția Marii Britanii față de China.

Discursul, ținut în cadrul banchetului Lordului Primar din Londra, vine după protestele din China din weekend împotriva restricțiilor stricte anti-Covid din această țară.

Poliția a efectuat mai multe arestări, iar un jurnalist BBC a fost reținut în timp ce relata despre un protest în Shanghai, duminică. Acesta a fost lovit de poliție în timpul arestării și reținut timp de câteva ore.

Sunak a declarat în fața unei audiențe formate din lideri de afaceri și experți în politică externă că, în fața protestelor, China "a ales să ia măsuri mai dure, inclusiv prin agresarea unui jurnalist BBC".

"Recunoaștem că China reprezintă o provocare sistemică pentru valorile și interesele noastre, o provocare care devine tot mai acută pe măsură ce se îndreaptă spre un autoritarism și mai mare", a spus el.

El a adăugat că "epoca de aur" a relațiilor dintre Marea Britanie și China s-a "încheiat", împreună cu "ideea naivă" că mai mult comerț cu Occidentul ar duce la reforme politice chineze.

Expresia "epoca de aur" este asociată cu legăturile economice mai strânse sub conducerea fostului premier David Cameron - dar relațiile dintre Londra și Beijing s-au deteriorat de atunci.

Cu toate acestea, Sunak a subliniat că "nu putem ignora pur și simplu importanța Chinei în afacerile mondiale - pentru stabilitatea economică globală sau pentru probleme precum schimbările climatice".

El a adăugat că Regatul Unit va colabora cu aliații, inclusiv cu SUA, Canada, Australia și Japonia, pentru a "gestiona această concurență tot mai acerbă, inclusiv prin diplomație și angajament".

"Aceasta înseamnă să le ținem piept concurenților noștri, nu cu o retorică grandioasă, ci cu un pragmatism robust", a adăugat el.

Sunak și președintele chinez Xi Jinping urmau să se întâlnească pentru prima dată la summitul G20 din Indonezia, la începutul acestei luni, dar întâlnirea a fost anulată în urma exploziei unei rachete în Polonia.

Se pare că predecesarea lui Sunak, Liz Truss, intenționa să recalifice China ca fiind o "amenințare" pentru Regatul Unit în cadrul unei revizuiri a politicii externe.

În discursul său, Sunak a reluat ideea, definind China drept o "provocare sistemică". El a spus că vor exista mai multe detalii despre această revizuire în noul an.

×
Subiecte în articol: rishi sunak China Marea Britanie