Roboţi uriaşi şi castele "cyberpunk" futuriste vor putea fi admirate începând din luna februarie pe pantele montane acoperite cu vegetaţie luxuriantă de lângă Guiyang, capitala uneia dintre cele mai sărace provincii ale Chinei, în cadrul primului parc tematic din această ţară dedicat realităţii virtuale, informează Reuters.
Noul parc tematic doreşte să stimuleze cererea de produse şi servicii de entertainment virtual, despre care specialiştii afirmă că vor contribui la o creştere de 10 ori a pieţei de realitate virtuală din China, care va ajunge la o cifră de afaceri de 8,5 miliarde de dolari până în anul 2020.
Amenajat pe o suprafaţă de 134 de hectare, acest parc din sud-vestul provinciei Guizhou include 35 de atracţii turistice bazate pe realitate virtuală - de la jocuri de tip "shoot 'em up" şi rollercoaster virtuale şi până la circuite turistice alături de extratereştri interstelari organizate în unele dintre cele mai cunoscute situri din regiune.
"După ce parcul nostru va fi inaugurat, el va schimba întreaga structură de turism din provincia Guizhou, dar şi pe aceea din sud-vestul Chinei", a declarat Chen Jianli, directorul executiv al proiectului.
"Aceasta este o atracţie turistică inovatoare, pentru că este pur şi simplu diferită", a adăugat el într-un interviu acordat jurnaliştilor de la Reuters în interiorul acestui parc de distracţii, care se va deschide pentru public în luna februarie.
Parcul tematic Oriental Science Fiction Valley, amenajat cu un buget de 1,5 miliarde de dolari, face parte dintr-un proiect naţional al Chinei ce vizează dezvoltarea unor noi metode de creştere economică, bazate pe cele mai noi tendinţe din diverse domenii, precum jocurile video, sportul şi tehnologiile de vârf, cu scopul de a reduce dependenţa de industriile tradiţionale.
Dorind să devină un centru al tehnologiei inovatoare, provincia Guizhou vrea să atragă multe companii majore din acest domeniu, precum Apple Inc, care şi-a deschis deja centrul de date pentru China în această zonă. De asemenea, cel mai mare radiotelescop din lume se află în apropiere, în ţinutul Pingtang.
Administratorii chinezi spun că Oriental Science Fiction Valley este primul parc tematic de acest tip din lume, deşi alte atracţii turistice bazate pe realitatea virtuală, amenajate în Statele Unite şi Japonia, au atras deja atenţia turiştilor şi pasionaţilor de jocuri video aflaţi în căutarea unor experienţe considerate "mai captivante".
Parcul din Guiyang oferă turiştilor experienţe inedite, precum bungee-jumping de pe casca unui robot uriaş, asemănător celor din franciza cinematografică "Transformers", dar şi posibilitatea de "a lucra" într-un studio dedicat producţiei de filme de realitate virtuală. Cele mai multe dintre atracţii oferă vizitatorilor ochelari VR şi simulatoare de mişcare pentru a stimula şi mai mult experienţele trăite de turişti.
"Te simţi ca şi cum ai fi cu adevărat acolo", a spus Qu Zhongjie, managerul parcului. "Aceasta este principala atracţie a parcului nostru", a adăugat el.
Specialiştii de la CCID, o companie care beneficiază de sprijinul statului chinez, au prognozat că piaţa de realitate virtuală din China urmează să crească de 10 ori, până la 8,4 miliarde de dolari, până la sfârşitul acestui deceniu.
Fermierii din satul Zhangtianshui, aflat în apropiere, spun că au fost îngrijoraţi în legătură cu poluarea generată de astfel de proiecte de amploare, însă, în acelaşi timp, aşteaptă cu nerăbdare beneficiile economice pe care le va aduce noul parc tematic.AGERPRES