O rocă misterioasă care a apărut în fotografiile făcute de roverul Opportunity într-o porţiune a planetei Marte i-a lăsat pe astronomii de la NASA într-o stare de confuzie care s-a adâncit şi mai mult după ce piatra a fost studiată.
Prima ciudăţenie legată de roca de forma unei gogoşi este că a apărut din senin într-o porţiune în care nu se afla până atunci. Porţiunea în care a fost fotografiată acum piatra fusese fotografiată şi cu 12 zile marţiene în urmă, însă atunci roca nu se afla acolo.
Steve Squyres, şeful programului de explorare a planetei Marte cu ajutorul roverului Opportunity spune că pentru prima parte a misterului există două explicaţii. Ori este un meteorit care a căzut acolo, ori, mai probabil, a fost aruncată acolo când roţile roverului au trecut peste ea.
"Am văzut roca stând acolo. Este albă pe margini, iar în mijloc are o parte roşiatică, arată ca o gogoaşă cu gem. A apărut pur şi simplu acolo şi este vorba de un loc prin care roverul nu a trecut. Am trecut prin apropiere şi cred că ideea potrivit căreia roca a fost aruncată acolo de roata roverului este cea mai bună explicaţie", spune Squyres.
Partea care i-a nedumerit pe astronomi, însă, este compoziţia pietrei, care a fost analizată de instrumentele roverului.
"Nu seamănă cu nimic din ce am mai văzut până acum. Are foarte mult sulf, foarte mult magneziu şi de două ori mai mult mangan decât toate rocile pe care le-am studiat pe Marte. Nu ştiu exact ce înseamnă toate aceastea. Suntem total confuzi. Ne certăm între noi", spune Squyres.
"Aceasta este frumuseţea misiunii noastre. Nu se termină niciodată. Mereu descoperim câte ceva misterios".
Roverul Opportunity a ajuns pe Marte în ianuarie 2004, pentru o misiune plănuită pe durata a trei luni. Roverul s-a dovedit a fi mai rezistent decât se credea, însă, fiind funcţional şi 10 ani mai târziu. În deceniul petrecut pe Marte, Opportunity s-a deplasat 38 de kilometri, studiind diverse roci.