x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roman prins in hatisul adoptiilor

Roman prins in hatisul adoptiilor

24 Mar 2005   •   00:00

Cazul unui baietel roman, abandonat la nastere si luat spre ingrijire si adoptie de o asistenta din Noua Zeelanda, tine, de cateva zile, primele pagini ale ziarelor neozeelandeze. Iani Lingurar se va intoarce in tara. Pentru ca Romania a adoptat o noua legislatie, care o impiedica pe neozeelandeza sa-l infieze.



  • de MARINA CONSTANTINOIU

  • PREOCUPARE. Presa neo-zeelandeza scrie pagini intregi despre cazul Iani Lingurar.
    Iani a stat doi ani in Noua Zeelanda, la New Plymouth, alaturi de Alana Cleland (29 de ani), neozeelandeza care l-a crescut ca pe propriul fiu. Cazul a fost prezentat de New Zeeland Herald, care relata ca Alana este obligata sa-l aduca pe Iani in Romania, pentru ca "autoritatile romane ii refuza femeii adoptia baiatului, in pofida faptului ca ea se afla in posesia unui raport favorabil si a unor recomandari din partea Organizatiei pentru Copii, Tineret si Familie din tara sa".

    ARGUMENTE. Surse din cadrul Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA) au declarat, joi, agentiei Mediafax, ca Iani (care va implini sapte ani la vara) a fost declarat de instanta "abandonat", in martie 2001, iar doua luni mai tarziu a fost dat in plasament Alanei. Atunci, ea era rezidenta in Romania si locuia la Timisoara. Un an mai tarziu, Comisia pentru Protectia Copilului (CPC) Timis si-a dat avizul pentru ca baietelului sa i se faca pasaport individual.

    PLECAREA. In vara lui 2003, fara sa existe un aviz din partea CPC pentru ca minorul sa iasa din tara, Alana a parasit Romania, insotita de copil, plecand in Noua Zeelanda ca sa participe la nunta surorii ei. "Acest lucru a fost descoperit in urma unei vizite de reevaluare a masurii de plasament si confirmat apoi de Alana Cleland", au precizat sursele citate.

    Cleland a luat legatura cu Directie pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPDC) Timis, in toamna lui 2003, aratand ca poate obtine actele necesare pentru a-l adopta pe copil.

    DPDC Timis a cerut sa stie exact cand se intoarce in Romania cu baietelul. Raspunsul a venit in februarie 2004, din partea unui avocat angajat de Cleland, care a precizat ca nu se poate spune cat va dura obtinerea actelor.

    LEGEA INCRIMINATA. Intre timp, Romania a adoptat o noua lege privind regimul juridic al adoptiei, care prevede ca minorii romani nu pot fi adoptati in strainatate decat de rude de gradul doi. Autoritatile romane au comunicat Alanei ca demersurile ei in vederea adoptiei nu se pot finaliza, au mai spus sursele citate.

    ACASA. In decembrie anul trecut, DPC Timis a cerut aducerea baiatului inapoi in Romania, pentru clarificarea situatiei. Cleland a raspuns, la inceputul lui februarie, ca este interesata sa pastreze copilul, daca nu prin adoptie, atunci prin alta varianta.

    O saptamana mai tarziu, DPC i-a cerut din nou sa aduca urgent copilul inapoi in Romania.

    CE ZICE PRESA. "Iani este fiul unei familii de rromi si a fost abandonat intr-un orfelinat supraaglomerat", scrie presa neozeelandeza, care adauga ca Alana, asistenta de pedriatrie, in varsta de 29 de ani, "l-a cunoscut si indragit pe Iani in timp ce lucra ca voluntar la un orfelinat din Timisoara. Ea a primit permisiunea de a-l lua cu ea in Noua Zeelanda."

    Elev la scoala primara din Spotswood, Iani spune ca este incantat de faptul ca va calatori si ca va vizita prieteni din Romania. Baiatului nu i s-a spus, ca nu se va mai intoarce in Noua Zeelanda. Pana si Ministerul de Externe neo-zeelandez s-a implicat, ieri, in cazul "Iani Lingurar", ministrul Phil Goff telefonand la Ambasada Romaniei din Australia, cu scopul de a incuraja Bucurestiul sa trateze cazul ca pe unul special.
    ×
    Subiecte în articol: externe romania iani