x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romănce blocate in Gaza

Romănce blocate in Gaza

de Carmen Plesa    |    19 Iun 2007   •   00:00

Mai mulţi romăni, majoritatea femei şi copii, incearcă de căteva zile să scape din Făşia Gaza. Romănii pot ieşi doar prin două puncte de trecere: spre Israel, sau spre Egipt, ambele inchise in acest moment. Consulatul ţării noastre la Tel Aviv face demersuri pentru a-i scoate prin punctul de la Erez, cel dinspre Israel. De acolo, vor merge in Iordania, ca să ia avionul spre Romănia.

Mai mulţi romăni, majoritatea femei şi copii, incearcă de căteva zile să scape din Făşia Gaza. Romănii pot ieşi doar prin două puncte de trecere: spre Israel, sau spre Egipt, ambele inchise in acest moment. Consulatul ţării noastre la Tel Aviv face demersuri pentru a-i scoate prin punctul de la Erez, cel dinspre Israel. De acolo, vor merge in Iordania, ca să ia avionul spre Romănia. O parte din romăni au trimis deja actele la consulat, pentru a obţine titlul de călătorie care să le permită să plece. Restul nu au insă acte romăneşti valabile, pentru că sunt plecaţi din ţară de mulţi ani şi nu s-au putut intoarce pentru a rezolva această problemă. Pe lăngă dificultăţile legate de acte, romăncele din Gaza nu au nici bani de avion. "Nu au mai putut lucra de un an şi jumătate. Au primit doar ajutorul de la Uniunea Europeană - 300 de euro de familie. Multe romănce au văndut din casă, pentru a putea pleca", spune Adriana Sidam, o romăncă din Cluj, aflată de şapte ani in Gaza şi căsătorită cu un medic palestinian.

Multe dintre romănce se vor rupe de familie, pentru că soţii, deşi au viză de Romănia, nu pot trece in Israel, pentru că sunt palestinieni. Legătura cu Palestina nu le permite nici romăncelor să meargă pănă la Tel Aviv, de aceea trebuie să ia o cursă din Iordania. Romăncele i-au scris ieri ministrului de Externe şi l-au rugat să le ajute cu o parte din banii pentru biletul de avion.

×
Subiecte în articol: externe