x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Români, angajaţi "la negru" în celebra vilă din Sardinia a lui Berlusconi

Români, angajaţi "la negru" în celebra vilă din Sardinia a lui Berlusconi

21 Iul 2009   •   00:00
Români, angajaţi "la negru" în celebra vilă din Sardinia a lui Berlusconi

Mai mulţi români din Sardinia au lucrat la 'negru' ca grădinari sau constructori la Villa Certosa, celebra reşedinţă de vară a premierului italian Silvio Berlusconi din staţiunea de lux Porto Rotondo aflată pe Costa Smeralda, în nordul insulei Sardinia.



În ultimii cinci-şase ani de când a început să crească comunitatea românească din nordul Sardiniei, mai multe zeci de români au intrat ca angajaţi în interiorul proprietăţii de peste 100 de hectare a lui Berlusconi, ei fiind cunoscuţi de restul conaţionalilor aflaţi la muncă pe Costa Smeralda pentru că au avut 'onoarea' de a trece de zidurile bine păzite ale Villei Certosa, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, românii care spun că au lucrat 'la negru' la grădinărit sau construcţia diverselor dependinţe ale vilei: sere, lacul artificial, imitaţia unui vulcan, ori amfiteatrul roman, precizează că angajatorul lor direct nu a fost premierul italian, ci diverse firme care primeau contractele din partea vilei.

'Lucrez de patru ani la o firmă de construcţii care face diverse amenajări la vila lui Berlusconi. Da, de patru ani în fiecare zi merg şi lucrez acolo. Primii doi ani, când eram cetăţean extracomunitar, i-am lucrat 'la negru', angajatorul mi-a făcut contractul şi asigurările abia după 2007', spune L.S. un român de 29 de ani din Tecuci, întâlnit la cumpărături în faţa unui magazin românesc din Olbia.

El arată că la firma respectivă mai lucrează şi alţi cinci români care de asemenea erau angajaţi 'la negru' în perioada de dinainte de 2007. 'Nu cred că Berlusconi ştia că noi suntem români angajaţi 'la negru'. Dacă ar fi ştiut, sigur nu ar fi fost de acord cu aşa ceva pentru că guvernul lui a dat legea imigraţiei prin care noi, românii, eram permanent ameninţaţi de expulzare înainte de 2007', spune L.S.

De asemenea, G.C. un român de 28 de ani din Galaţi, spune că în 2005-2006 a lucrat 8 luni ca grădinar la o firmă alături de alţi 15 români, ei îngrijind plantele din parcul vilei, serele cu diverse specii tropicale sau plante medicinale rare. 'Eram cam 50 de grădinari în toată vila, români şi italieni, fiecare cu sectorul lui. Berlusconi nu avea cum să ştie că noi românii eram angajaţi ilegal. De plătit, ne plătea angajatorul nostru', povesteşte G.C. După cele opt luni, el, ca şi ceilalţi români, nu au mai fost trimişi de patron să lucreze în interiorul vilei lui Berlusconi.

C.C., o româncă de 23 de ani, povesteşte cum a lucrat în vara lui 2006 două luni cameristă la vila lui Berlusconi, menţionând că, în ciuda perioadei scurte, a avut contract de muncă. 'Mai am şi acum un fluturaş de plată pentru o primă de 500 de euro primită după ce s-a făcut petrecerea de Ferragosto (pe 15 august, sărbătoarea Sf. Maria). Berlusconi ne-a mulţumit personal tuturor celor 40-50 care lucram ca femei de serviciu, ospătăriţe sau la bucătărie, şi chiar şi pe fluturaş sunt trecute frumos caligrafiate mulţumirile lui', spune C.C.

Ea e mândră pentru că era singura româncă din personalul de femei italience care lucrau direct pentru Berlusconi şi oaspeţii lui, dar şi pentru că a avut ocazia să vorbească personal cu acesta. 'Eram şi foarte tânără, femeile italience erau toate trecute de 45-50 de ani. Când m-am angajat, el ştia deja că sunt româncă şi a ţinut să mă întrebe dacă sunt mulţumită, dacă îmi place să lucrez la vilă', spune tânăra din comuna Iveşti, Galaţi.

Potrivit declaraţiilor celor trei români, Berlusconi este un personaj extrem de generos şi popular, salutându-i şi schimbând câteva vorbe şi dând mâna cu ei de fiecare dată când îi întâlnea. C.C. povesteşte că în vara când a lucrat ea, Berlusconi a mai angajat personal o altă româncă, pe care a adus-o de la Roma şi i-a dat chiar şi o cameră la Villa Certosa, fiind impresionat de situaţia familială dificilă a acesteia.

În plus, personalul de peste 200 de oameni care lucrează zilnic la Villa Certosa, chiar şi mai mulţi în perioada când Berlusconi venea în Sardinia, aveau acces nelimitat la gelateria şi pizzeria din interiorul proprietăţii. C. C. îşi aminteşte şi cum Berlusconi venea atunci când personalul lua masa de prânz, separat de masa invitaţilor, el vorbind şi glumind cu fiecare dintre servitori.

Fiecare dintre cei trei români se mândreşte şi cu fotografiile făcute în interiorul vilei, atât cu permisiune de la personalul de securitate, cât şi pe ascuns, părând să confirme dezvăluirile presei despre deficienţele sistemului de securitate personală a premierului italian. 'Nu aveai voie să intri cu camere foto, în primele zile erai controlat, dar pe urmă, erai doar confirmat pe listă şi controlul nu se mai făcea, puteai intra cu orice acolo', relatează grădinarul G.C.

Românii confirmă şi articolele jurnaliştilor italieni despre femeile tinere şi frumoase invitate de Berlusconi la Villa Certosa. 'Tot ceea ce spune presa despre haremul lui e cam adevărat, am văzut cu ochii mei. Este un om care îşi permite orice şi e normal să trăiască aşa, ca un nabab', spune G.C. În schimb, camerista C.C. îl contrazice parţial, arătând că erau în permanenţă femei tinere invitate la vilă, însă printre acestea erau şi cele trei fiice ale lui Berlusconi şi prietenele lor şi nici vorbă despre 'orgiile sexuale' cu prostituate despre care au speculat jurnaliştii italieni.

De asemenea, toţi relatează că Berlusconi plăteşte foarte bine serviciile de la Villa Certosa, adăugând că ar accepta oricând să mai lucreze acolo. C.C. menţionează că experienţa de muncă de acolo a ajutat-o foarte mult pe urmă, fiind angajată rapid la un hotel de 5 stele din Porto Cervo după ce a fost recomandată de şeful ei de la Villa Certosa.

Proprietatea din Porto Rotondo a premierului italian a făcut în ultimele luni subiectul unora dintre scandalurile despre viaţa privată a lui Berlusconi. Fotografiile realizate în interiorul vilei de un paparazzo sard, Antonello Zappadu, ilustrându-l pe Berlusconi înconjurat de tinere femei sau alte cadre deocheate cu femei şi un bărbat dezbrăcaţi pe marginea piscinei, au apărut şi în presa italiană, în ciuda eforturilor premierului şi avocaţilor săi de a bloca publicarea lor invocând violarea intimităţii persoanei.

Villa Certosa a căpătat în urma criticilor unei părţi a presei şi politicienilor rivali din Italia imaginea unui loc al 'dezmăţului', încât acesta nu a mai fost în Sardinia şi în urmă cu o lună s-a zvonit chiar că Berlusconi intenţionează să vândă proprietatea valorând circa 200 milioane de euro. Il Cavaliere a infirmat însă acest zvon, iar week-end-ul trecut, după ce imaginea sa a mai fost redresată de succesul Summit-ului G8, el a făcut prima vizită la Porto Rotondo din această vară.

Totodată, faptul că o mare parte din românii care vin în Italia sunt nevoiţi să accepte locuri de muncă 'la negru' este o realitate larg cunoscută, la fel ca şi faptul că aproximativ o treime din economia italiană este 'subterană', din cauza presiunii fiscale printre cele mai sufocante din Europa. Chiar premierul Berlusconi a povestit în diverse ocazii pentru a ilustra acest fenomen cum a vrut să cumpere un copac tropical rar pentru vila din Sardegna de la un întreprinzător particular italian care se ocupă cu cultivarea unor astfel de plante, iar acesta i-a spus că preţul era de 100.000 euro cu factură şi 50.000 de euro 'la mica înţelegere'. 'Vă daţi seama cum am ajuns dacă până şi premierului ţării i se fac astfel de oferte', a spus Berlusconi. (V.A.)

×
Subiecte în articol: diaspora romani negru berlusconi