x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Români în Italia – cu studii şi serviciu stabil

Români în Italia – cu studii şi serviciu stabil

de Carmen Plesa    |    07 Oct 2008   •   00:00

În Italia sunt 1.016.000 de români, care contribuie la PIB-ul italian cu 2,26 miliarde de euro (ceea ce reprezintă 1,2 la sută din PIB), anunţă portalul Strainieri in Italia.





În Italia sunt 1.016.000 de români, care contribuie la PIB-ul italian cu 2,26 miliarde de euro (ceea ce reprezintă 1,2 la sută din PIB), anunţă portalul Strainieri in Italia.

Vârsta medie a comunităţii româneşti din Peninsulă este de 33 de ani. Aproape jumătate dintre imigranţii români sunt căsătoriţi, aproximativ trei sferturi dintre ei au studii medii sau superioare, tot trei sferturi au un serviciu stabil. 

85 la sută dintre români declară că au venit în Italia pentru condiţii mai bune de muncă: în medie, un român câştigă în Peninsulă 1.030 euro pe lună. 70 la sută dintre români trimit bani familiei, în ţară.

Lucrează mai ales în domeniul construcţiilor, dar şi în hoteluri şi restaurante, precum şi în sectorul asistenţei sociale. Există şi un număr important de români ca lucrează ca mecanici sau electricieni, dar şi artişti, ingineri, profesori. Nouă la sută dintre românii care stau în Italia au o locuinţă proprietate personală.

INTEGRARE
67 la sută dintre români sunt mulţumiţi de locul de muncă pe care îl au în Italia, 92 la sută au o opinie bună şi foarte bună despre vecinii italieni, iar 94 la sută vorbesc destul de bine limba italiană.

Marea majoritatea a românilor urmăresc media italiene – ziare, radio, tv şi consideră că nu întotdeauna aceastea prezintă faptele corect, în ceea ce priveşte comunitatea românească.

Mai precis, 92% la sută dintre români au urmărit în media cazurile de români care au probleme cu legea, iar 63 la sută au opinat că media a prezentat faptele într-o manieră tendenţioasă. Trei sferturi dintre români consideră că imaginea comunităţii lor s-a deteriorat din cauza mediatizării excesive a faptelor unor conaţionali.

CE CRED ITALIENII

Peste jumătate (57 la sută)  dintre italienii care au participat la un studiu comandat de Guvernul romăn au declarat că au o părerea proastă despre imigranţii români, iar o treime au o părere bună şi foarte bună despre ei. Principala nemulţumire a italienilor este legată de creşterea infracţiunilor şi de delincvenţa generată de imigranţi.

Există însă o lispă de toleranţă diferenţiată a italienilor în ceea ce-i priveşte pe imigranţi, în funcţie de etnie şi ţara de orgine. Astfel, cel mai mare grad de intoleranţa este manifestat faţă de romi – 61 la sută dintre italienii care au patricipat la studiu şi-au arătat dezacordul în ceea ce priveşte prezenţa romilor în Peninsulă.

Şi toate acestea deşi numai un italian din 10 a declarat că are un coleg de muncă sau de şcoală român, iar 81 la sută dintre cei care au vecini români au spus că sunt în relaţii bune cu ei.

×
Subiecte în articol: diaspora romani italia sută