x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România a votat împotriva aderării "Palestinei" la UNESCO

România a votat împotriva aderării "Palestinei" la UNESCO

31 Oct 2011   •   19:50

Romania s-a pronuntat impotriva admiterii "Palestinei" in UNESCO, in cadrul votului derulat luni la Paris, in Conferinta Generala a UNESCO, informeaza site-ul postului Radio Netherlands, citat de Mediafax

Romania, Statele Unite, Germania, Canada, Cehia si Lituania au votat impotriva admiterii "Palestinei" in cadrul UNESCO, in timp ce state precum Italia si Marea Britanie s-au abtinut de la vot.

Aproape toate tarile arabe, africane si latino-americane s-au pronuntat pentru aderare. Drept rezultat, Organizatia ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a decis luni admiterea "Palestinei" ca membru cu drepturi depline al agentiei ONU.

Casa Alba a comunicat ca votul in favoarea admiterii "Palestinei" in cadrul UNESCO este "prematur" si contraproductiv". "Votul in favoarea admiterii Autoritatii Palestiniene in cadrul UNESCO este prematur si contraproductiv in contextul eforturilor comunitatii internationale pentru ajungerea la o pace completa, corecta si durabila in Orientul Mijlociu", a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Presedintiei americane. La randul sau, Guvernul israelian considera ca admiterea "Palestinei" in cadrul UNESCO indeparteaza perspectivele ajungerii la un acord de pace.

Pe 7 octombrie, Romania votase impotriva recomandarii de a atribui "Palestinei" statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO, insa Consiliul Executiv al organizatiei aprobase recomandarea cu o majoritate covarsitoare.

"Romania considera ca UNESCO nu ar trebui sa se antepronunte intr-o chestiune care se afla in prezent in analiza Consiliului de Securitate al ONU, care este unul dintre organele decizionale principale ale organizatiei si, totodata, responsabil principal in ceea ce priveste mentinerea pacii si securitatii internationale", preciza MAE pe 7 octombrie. Potrivit Ministerului de Externe, in acest moment, prioritara este reluarea negocierilor directe intre cele doua parti, conform declaratiei Cvartetului din 23 septembrie.

"Solutiile in Procesul de Pace trebuie sa rezulte din negocieri intre partile direct implicate, cu sprijinul Cvartetului. Romania nu sustine initiativele unilaterale, care pot afecta semnificativ cursul Procesului de Pace, indiferent din ce parte vin acestea", explica MAE in 7 octombrie.
Mediafax

×
Subiecte în articol: statul palestinian