x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România caută prietenia Chinei

România caută prietenia Chinei

de Dan Tomozei    |    09 Aug 2011   •   21:00
România caută prietenia Chinei
Corespondenta din Beijing
Dupa o perioada de absenta aproape totala a contactelor la cel mai inalt nivel, Romania face un pas important in mentinerea bunelor relatii cu Republica Populara Chineza, un stat care a facut un principiu de baza in diplomatie din eticheta "prieten".

Dupa o serie de vizite ale repre­zen­tantilor politici si economici de la Bei­jing, derulate la Bucuresti in prima parte a anului, primul-ministru al Ro­ma­niei, Emil Boc, va incepe maine o vizita oficiala in marele stat asia­tic, unde urmeaza sa participe la intal­ni­ri politice, economice si sportive la cel mai inalt nivel. O misiune deloc usoa­ra pentru echipa guvernamenta­la din care mai fac parte ministrul Eco­nomiei, Ion Ariton, ministrul Trans­porturilor, Anca Boagiu, si mi­nis­­trul de Externe, Teodor Baconschi. Deloc usoara si pentru ca numai in ultimul an Romania a ratat mo­men­te importante de apropiere eco­no­mica si politica cu China, motiv pentru care vizita are o greutate cu atat mai mare acum.

Contextul in care premierul roman viziteaza cea de a doua putere economica a lumii nu poate fi disociat de gesturile sau, dimpotriva, lipsa acestora in momente importante. Reamintesc faptul ca Romania nu are un ambasador la Beijing de mai bine de opt luni, la fel cum in aceasta parte a Asiei diplomatii romani de cel mai inalt rang lipsesc si in capitala Japoniei sau a Coreii de Sud. Iar din perspectiva economica, Romania in ultimii ani nu se poate compara cu tarile vecine cum sunt Ungaria sau Ucraina, care au cultivat puternic relatiile cu China. Aceasta chiar daca relatiile de afaceri dintre Romania si China s-au cifrat in anul 2010 la 3,7 miliarde USD. Iata de ce misiunea economica, avand in vedere componenta guvernamentala care face deplasarea la Shenzhen si Beijing, este una cu atat mai importanta.

Pana la acest moment se cunoaste ca, in cele aproape cinci zile, premierul Emil Boc va participa la cere­monia oficiala de deschidere a Campionatelor Mondiale Universitare 2011 de la Shenzhen, oras situat in sudul Chinei, si la un forum econo­mic de afaceri programat pentru data de 15 august, la Consiliul pentru Promovare a Schimburilor Interna­tionale din China, institutie echivalenta ca si activitate cu Camera de Comert a Romaniei. La randul lor, ministrii romani vor avea discutii cu omologii chinezi, incercand, impreuna cu delegatia de oameni de afa­ceri, sa convinga investitorii chinezi sa vina in Romania. Daca tinem cont ca puternicul stat asiatic promoveaza orice relatie, in principal, in baza sem­nalelor politice puternice, coe­ren­­te si constante, capitole la care Romania a sensibilizat decidentii de la Beijing, intelegem de ce calendarul vizitei este unul… in lucru. Partea chi­neza, pe mesaj oficial, a informat prin intermediul lui Ma Zhaoxu, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, doar cu privire la participarea premierului roman la deschiderea festivitatilor Universiadei de la Shenzhen.

Vizita pe care o va face premierul Emil Boc in China, desi in cadrul unui eveniment de talie mondiala, cum sunt jocurile universitare, poate sa fie una istorica in masura in care ministrii si oamenii de afaceri romani vor avea abilitatea de a convinge oficialii chinezi sa revina la sentimentele de puternica prietenie, asa cum este consemnat in istoria recenta.

×
Subiecte în articol: China