x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România este un partener comercial important pentru China în rândul ţărilor din Centrul şi Estul Europei (presa chineză)

România este un partener comercial important pentru China în rândul ţărilor din Centrul şi Estul Europei (presa chineză)

de Marina Constantinoiu    |    23 Noi 2013   •   17:09
România este un partener comercial important pentru China în rândul ţărilor din Centrul şi Estul Europei (presa chineză)

China îşi va consolida cooperarea economică cu România în timpul apropiatei vizite a premierului Li Keqiang la Bucureşti, au declarat importanţi oficiali chinezi, citaţi de cotidianul chinez People Daily şi agenţia de presă chineză Xinhua Vizita, care va avea loc în perioada 26-27 noiembrie, reprezintă prima pe care premierul Li Keqiang o efectuează în Europa Centrală şi de Est de la preluarea mandatului în luna martie şi, de asemenea, prima în România a unui premier chinez în ultimii 19 ani, a declarat ministrul adjunct de Externe chinez Song Tao, în cadrul unei conferinţe de presă.

China şi România sunt prieteni tradiţionali, a declarat Song, adăugând că aceasta este aspiraţia comună a ambelor state şi popoare, în conformitate cu interesele lor de intensificare a cooperării substanţiale.

Subliniind faptul că economiile chineză şi română sunt complementare, Song Tao a afirmat că cele două ţări îşi pot folosi pe deplin avantajele pentru a aprofunda cooperarea în domenii precum infrastructura, energia şi agricultura.

România este un partener comercial important pentru China în rândul ţărilor din Centrul şi Estul Europei, deşi actualul volum bilateral de tranzacţii comerciale nu este foarte mare, a declarat la rândul său Zhang Xiangchen, ministrul adjunct al Comerţului, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit cifrelor oferite de Ministerul chinez al Comerţului, în primele zece luni ale acestui an, între China şi România au avut loc schimburi comerciale în valoare de 3,27 miliarde de dolari, în creştere faţă de anul trecut.

Investiţiile actuale totale ale Chinei în România depăşesc 160 milioane de dolari, în timp ce investiţiile României în China se ridică la 280 de milioane dolari, a spus Zhang, potrivit Xinhua. El a menţionat de asemenea că exporturile României către China s-au ridicat la 360 milioane de dolari în 2008, în timp ce în 2012 valoarea acestora a crescut la aproape un miliard de dolari.

Zhang Xiangchen a adăugat că Beijingul a luat măsuri de stimulare a schimburilor comerciale între cele două ţări. În acest sens, el a dat exemplu faptul că Guvernul chinez a încurajat întreprinderile să importe produse româneşti şi să participe la târgurile comerciale din România.

Cele două ţări se află în proces de negociere privind carantina produselor de origine animală, cum ar fi carnea de porc, a spus Zhang. “În cazul în care se va ajunge la un acord, se vor crea condiţii pentru exportul acestor produse în China”, a adăugat el.

România s-a numărat printre primele ţări care au stabilit relaţii diplomatice cu Republica Populară Chineză (RPC), notează Xinhua. Cele două ţări au relaţii diplomatice din 1949, imediat după proclamarea RPC.

În timpul vizitei sale în România, premierul Li Keqiang va participa la lucrările forumului China-Europa Centrală şi de Est (CEE).

×