x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, foarte coruptă

România, foarte coruptă

de Sînziana Stancu    |    20 Iun 2008   •   00:00
România, foarte coruptă

MINUSURI ● Secretarul general al Consiliului Europei ne arată punctele slabe
Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, a acordat Jurnalului Naţional, în exclusivitate, un interviu pe tema progreselor, dar şi a punctelor slabe ale României.



MINUSURI ● Secretarul general al Consiliului Europei ne arată punctele slabe
Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, a acordat Jurnalului Naţional, în exclusivitate, un interviu pe tema progreselor, dar şi a punctelor slabe ale României.

De la aderare şi pînă la integrare, România mai are multe de făcut, iar succesul acestui proces depinde în mare măsură de cît de repede vom scăpa de punctele slabe, care ne ţin departe de progres şi încă ne atrag critici aspre din partea organismelor comunitare.

  • Jurnalul Naţional: Cum se vede România, la ora actuală, din forurile europene?
Terry Davis: Are o bună imagine, o bună reputaţie, reprezentanţii ei lucrează bine. România şi-a îmbunătăţit foarte mult imaginea în ultimul timp, dar mai are multe de făcut, în primul rînd în ceea ce priveşte corupţia. România e foarte coruptă. Unele organisme dau instrucţiuni despre ce anume trebuie să facă o ţară. Noi nu dăm instrucţiuni, noi dăm ajutor. Avem organizaţii speciale şi programe prin care ajutăm autorităţile române să lupte împotriva spălării banilor, a crimei organizate, de pildă. Avem programe şi organizaţii care pregătesc judecătorii, procurorii, poliţiştii şi alte autorităţi să lupte împotriva acestor fenomene.

  • Care ar fi sectoarele în care România are mai multe de făcut pentru a atinge standardele cerute de Uniunea Europeană?
Romii. Sînt o altă problemă. Au existat multe critici, în Italia mai ales, la adresa României, dar există şi îngrijorare în ceea ce priveşte situaţia ţiganilor din România. Ar fi nevoie ca educaţia romilor să fie îmbunătăţită, precum şi de o lege prin care să se evite discriminarea lor, de pildă, la obţinerea unui loc de muncă. De asemenea, România mai are multe de făcut pentru diaspora. (...) Violenţa domestică şi traficul de femei şi copii sînt alte probleme.
M-a bucurat foarte mult că, acum 3 ani, România a fost una dintre primele ţări care au adoptat o convenţie ce reuneşte experţii din ţările implicate cu cei în care sînt aduşi "sclavii". România este o ţară de tranzit din sudul către nordul Europei pentru aceste fiinţe, iar traficul de persoane e o problemă internaţională şi cere cooperare internaţională.

  • Care ar fi cea mai importantă recomandare pe care Consiliul Europei ar da-o, pe termen scurt, României?
Lupta împotriva corupţiei. Sugerez să se facă mai mult în acest sens. Corupţia provine şi din sărăcie, dar cel mai mult, din comportament. E nevoie de mai multă acţiune şi de mai puţine planuri.

Adopţii

Traficul de fiinţe umane implică şi traficul de copii, care pot deveni cu uşurinţă victimele adopţiilor ilegale. În ceea ce priveşte moratoriul privind adopţiile internaţionale, părerea personală a lui Terry Davis a fost aceea că "unele critici la adresa României au fost neîntemeiate". "Cine a susţinut moratoriul, să se mai gîndească o dată", a afimat reprezentantul european. El a precizat că un singur lucru trebuie să primeze într-o adopţie, indiferent că este naţională sau intenaţională, şi anume, "interesul copilului". "Nu înţeleg de ce aţi oprit adopţiile internaţionale. E greşit, cel puţin pentru copii", a conchis Davis.

×
Subiecte în articol: externe romania