x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, gazdă pentru refugiaţi din Siria şi Eritreea

România, gazdă pentru refugiaţi din Siria şi Eritreea

de Irina Stoica    |    28 Mai 2015   •   08:30
România, gazdă pentru refugiaţi din Siria şi Eritreea
Sursa foto: Filippo Venezia/Fotolive

România ar urma să găzduiască peste 2.000 de migranţi din Siria şi Eritreea, într-un proiect menit să asigure o redistribuire a zecilor de mii de solicitanţi de azil care îşi riscă vieţile pentru a ajunge în Uniunea Europeană.Planul Comisiei Europene este ca statele membre să vină, astfel, în sprijinul migranţilor, dar şi al Italiei şi Greciei, ţări care nu mai fac faţă valurilor succesive de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Africa.
Conform unui plan detaliat dat azi publicităţii de Comisia Europeană, România ar prelua de la Italia 1.023 de refugiaţi dintr-un număr de 24.000. De la Grecia, ţara noastră ar urma să primească 682 de persoane, dintr-un total de 16.000.

În plus, Comisia Europeană propune acceptarea altor 20.000 de refugiaţi extra¬comunitari, pe parcursul a doi ani, în cadrul unui mecanism de oferire a protec¬ţiei internaţionale recomandat de Înaltul C acest program, României i-ar reveni 675 de extracomunitari. Trăgând linie, România ar urma să acorde găzduire şi protecţie unui număr de 2.362 de cetăţeni provenind din Siria şi Eritreea.

„Partea leului”, concreti¬zată aici în cel mai mare număr de imigranţi, le revine Germaniei, Franţei şi Spaniei. Acest mecanism de redistribuire presupune şi un sprijin financiar de 6.000 de euro, bani pe care autorităţile naţionale îi vor primi pentru fiecare refugiat acceptat. Pentru cei 20.000 de refugiaţi relocaţi prin mecanismul ONU, Comisia Europeană le va asigura statelor c¬oada 2015-2016.Propunerile Comisiei mai au de parcurs un traseu complicat până a se concretiza. Câteva state membre, în frunte cu Franţa şi Ungaria, s-au declarat deja împotriva ideii de a prlG Vor urma consultări şi dezbateri, inclusiv în Parlamentul European, fără a fi însă nevoie de votul Legisla¬tivul UE. În schimb, se va vota în cadrul Consi¬liului European, unde documentul va fi adoptat doar prin întrunirea majorității calificate.
 

×