x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, gazdă pentru un alt suspect saudit de terorism

România, gazdă pentru un alt suspect saudit de terorism

21 Sep 2010   •   00:00

Un saudit acuzat de implicare în atacul care a vizat în 2000 nava militară americană USS Cole, în Yemen, a fost adus, probabil în 2004, într-un centru secret de detenţie din Bucureşti, în cadrul programului CIA de interogare a suspecţilor de terorism, dezvăluie USA Today, în ediţia online.

O organizaţie pentru drepturile omului şi avocaţii suspectului le-au cerut procurorilor polonezi să ancheteze detenţia şi tratamentul la care acesta a fost supus într-o fostă închisoare secretă a CIA din Polonia. Abd al-Rahim al-Nashiri este primul suspect de terorism încarcerat într-un centru CIA care a intentat o acţiune legală în Polonia, explică Amrit Singh, un reprezentant al organizaţiei pentru drepturile omului. Mikolaj Pietrzak, avocatul lui al-Nashiri din Polonia, a declarat că el a depus reclamaţia.

Al-Nashiri, suspectat de comiterea atacului împotriva navei militare americane USS Cole, în Yemen (în octombrie 2000), a fost capturat la Dubai în noiembrie 2002 şi mutat iniţial într-o închisoare CIA din Afganistan, numită "Salt Pit". În scurt timp, a fost transferat la o închisoare CIA din Thailanda, înainte de a fi adus în Polonia la 5 decembrie 2002, împreună cu un alt suspect, Abu Zubayda, afirmă foşti oficiali citaţi de Associated Press.

Potrivit registrelor curselor aeriene, al-Nashiri a fost mutat din Polonia în Rabat (Maroc), la 6 iunie 2003, unde a stat până la 22 septembrie 2003, când a fost mutat la Guantanamo Bay. La 27 martie 2004, suspectul a fost transferat din nou la Rabat, iar apoi a fost dus în presupusa închisoare CIA care exista la Bucureşti.

În august, AP a relatat că un alt suspect, Khalid Sheikh Mohammed ¬ un lider al-Qaida suspectat de organizarea atentatelor din 11 septembrie 2001 ¬ a fost adus într-un centru secret de detenţie din Bucureşti, în toamna anului 2003, în cadrul programului CIA de interogare a suspecţilor de terorism. Închisoarea secretă avea numele de cod "Britelite".

În noiembrie 2005, organizaţia Human Rights Watch (HRW) afirma că Polonia şi România probabil au permis CIA să înfiinţeze pe teritoriile lor închisori pentru deţinerea unor suspecţi al-Qaida. Organizaţia, care cita registrele de zbor ale avioanelor americane, aprecia că CIA ar fi putut amenaja închisori secrete în Europa de Est. Tom Malinowski, directorul departamentului de la Washington al HRW, afirma în 2005, citând surse din Afganistan, că membri de rang înalt din cadrul al-Qaida au fost mutaţi în centre secrete de detenţie în septembrie 2003, printre aceştia fiind şi Khalid Sheikh Mohammed.

La sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie din partea Consiliului Europei (CoE) aflată în vizită în România a cerut ca partea română să analizeze oportunitatea reactivării Comisiei de anchetă a zborurilor CIA. Potrivit senatorului Teodor Meleşcanu, membrii delegaţiei au întrebat de ce procurorul general al României, care se autosesizează foarte repede în urma unor materiale care apar în presă, nu s-a sesizat pe această temă, a susţinut Meleşcanu.

El a adăugat că, pornindu-se de la situaţia din Polonia, membrii delegaţiei l-au întrebat despre existenţa închisorilor CIA în România. "Eu le-am spus că a fost o anchetă extrem de serioasă făcută de către senatori importanţi ¬ Norica Nicolai, eu ¬ şi că nu există nici un fel de dovadă care să susţină aceste alegaţii", a arătat senatorul PNL. "Dar ei au solicitat ca, în contextul acestor noutăţi care apar ¬ şi nu sunt singurele veşti din Polonia, mai este şi cartea unui fost agent şef în Afganistan şi care se pare că apare la sfârşitul acestei luni ¬ ei mi-au spus că mesajul din partea Consiliului Europei este ca să vedem dacă această comisie îşi poate continua activitatea", a adăugat liberalul. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe