x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, o sperietoare

România, o sperietoare

de Vitalie Calugareanu    |    20 Mai 2008   •   00:00
România, o sperietoare

ATAC DE PRESĂ ● Scribii lui Voronin şi Smirnov îşii unesc forţele împotriva ţării noastre
În două comentarii publicate săptămîna trecută în aceeaşi zi la Chişinău şi Tiraspol prezintă eventuala Unire a Republicii Moldova cu România  ca un "pericol‘‘ ce ameninţă Basarabia în perspectiva anului electoral 2009.



ATAC DE PRESĂ ● Scribii lui Voronin şi Smirnov îşii unesc forţele împotriva ţării noastre
În două comentarii publicate săptămîna trecută în aceeaşi zi la Chişinău şi Tiraspol prezintă eventuala Unire a Republicii Moldova cu România  ca un "pericol‘‘ ce ameninţă Basarabia în perspectiva anului electoral 2009.

Articolele confirmă supoziţia conform căreia puterea comunistă de la Chişinău şi cea separatistă de la Tiraspol, ambele ghidate de Moscova, şi-au unit forţele împotriva României.

Autorul comentariului apărut în Transnistria, Aleksandr Galin, şi-a afişat articolul pe site-ul agenţiei oficiale de presă de la Tiraspol "Olvia-Press‘‘, intitulîndu-l "Moldova, în drum spre România‘‘. Autorul celuilalt comentariu, publicat pe site-ul www.ava.md, este chiar şeful Centrului de analize şi prognoze strategice din Republica Moldova, Sergiu Nazaria, istoric, unul dintre autorii controversatului manual de "Istorie integrată‘‘, pentru clasa a IX-a, scris de pe poziţiile "concepţiei moldo-stataliste‘‘, manual ce a înlocuit, cu doi ani în urmă, "Istoria Românilor‘‘ în învăţămîntul din Republica Moldova.

FACTOR DE RISC. Mai mulţi istorici de la Chişinău au blamat manualul semnat de Nazaria, deoarece falsifică istoria: "Majoritatea populaţiei Basarabiei era împotriva Unirii, însă în condiţiile unei terori cumplite, orice acţiune de protest era pedepsită cu moartea... Sfatul ţării s-a transformat într-o marionetă în mîini străine, o maşinărie de votare a intereselor elitei guvernatoare a statului vecin – România‘‘, scrie în manualul de istorie din Republica Moldova. Acelaşi autor califică acum "România, ca factor de risc‘‘. În comentariul citat el menţionează că "treptat în Moldova se formează o generaţie care împărtăşeşte, în mod repetat, ideologia dezbinării din interior a statalităţii moldoveneşti‘‘. "Acestor tendinţe‘‘, continuă Nazaria, "nu li se poate opune efectiv nici puterea controlată de Voronin‘‘. La rîndul său, jurnalistul transnistrean, Aleksandr Galin, scrie despre "românizarea vertiginoasă a populaţiei moldoveneşti‘‘ şi despre "pericolul venirii la putere în Republica Moldova, în 2009, a partidelor pro-româneşti care s-au înmulţit‘‘. El încearcă să le explice cititorilor transnistreni dezavantajele realipiri Transnistriei la Republica Moldova. Galin menţionează că "în cazul unei Românii reunite, deziderat spre care tind tinerii politicieni moldoveni, transnistrenii vor fi cetăţeni români de calitatea a treia, iar moldovenii – de calitatea a doua‘‘.


Imagine rea

De fapt, tendinţa jurnalistului de la "Olvia-press‘‘ de a cultiva României imaginea unei sperietori i-a fost împrumutată de Igor Smirnov, care vorbeşte despre români doar elogiind "soldatul eliberator rus‘‘, care a salvat Transnistria de "agresorii româno-fascişti‘‘. O face "în duet‘‘ cu pretinsul său rival de la Chişinău, Vladimir Voronin, care în fiecare an îşi ţine cuvîntarea de 9 mai, Ziua Victoriei.
Impactul unei atare tehnici de manipulare pe cele două maluri ale Nistrului este, în opinia analiştilor politici, diferit. Dacă în Transnistria, în virtutea îndoctrinării mediatice, populaţia percepe aceste resentimente impuse faţă de România şi români aşa cum îşi doresc manipulatorii, atunci în Republica Moldova efectul este exact invers.

×
Subiecte în articol: externe romania moldova republica moldova