Comisarul pentru agricultură, daneza Mariann Fischer Boel, nu va candida la o funcţie în noua Comisie Europeană, care urmează să fie desemnată în noiembrie, astfel încât România poate încerca să obţină acest post important.
Informaţia a fost dată publicităţii luni de cabinetul premierului danez, după cum a relatat AFP. Boel (66 de ani) l-a informat săptămâna trecută pe premierul Lars Loekke Rasmussen, precum şi pe preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, că "doreşte să plece din funcţia sa din Comisie la încheierea mandatului". Duminică, ea şi-a justificat decizia prin faptul că vrea să se ocupe mai mult de proprietatea sa agricolă şi de nepoţi, respingând speculaţiile potrivit cărora va pleca din CE la presiunea mai multor state, critice faţă de politica sa agricolă. "Nu cred că Franţei îi va părea foarte rău că nu voi continua în Comisie. Francezii cred că sunt dură dincolo de orice limite", a spus Boel în ziarul danez Jyllands-Posten.
AFP a relatat că mai multe nume circulă pentru preluarea funcţiei de comisar european danez, presa citând mai ales ministrul Climei şi Energiei, Connie Hedegaard, colega sa de la Agricultură şi Pescuit, Eva Kjer Hansen, şi ministrul pentru Cooperare Internaţională, Ulla Toernaes. Premierul Rasmussen va desemna, în octombrie, persoana care o va înlocui pe Boel. Potrivit European Voice, Danemarca pare să îşi fi exprimat deja preferinţa pentru portofoliul Schimbărilor Climatice, dacă va fi înfiinţat, ministrul de Externe danez, Per Stig Moller, spunând săptămâna trecută, potrivit European Voice, că Hedegaard, ar fi candidatul ideal.
Ca urmare a renunţului lui Boel, este foarte probabil ca Danemarca să piardă portofoliul agriculturii, râvnit de România, care are şi susţinerea Franţei.
Franţa a reiterat luni, prin vocea secretarului de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, că susţine România în vederea ocupării funcţiei de comisar pentru Agricultură în cadrul viitoarei Comisii Europene. Lellouche a făcut această declaraţie cu ocazia unei întâlniri a miniştrilor Afacerilor Externe şi Afacerilor Europene la Bruxelles.
Bucureştiul a anunţat public faptul că vizează funcţia de comisar pentru Agricultură. România se aşteaptă la sprijin din partea unor ţări ca Polonia şi Franţa, care susţin actuala politică agricolă comună (PAC), mai ales cu privire la subvenţiile acordate agricultorilor. România, care a aderat la Uniunea Europeană în ianuarie 2007, are în actuala Comisie un comisar pentru Multilingvism.
Însă, potrivit portalului austriac Agrarheute.com, dezbaterea privind postul de comisar european pe Agricultură se va concentra asupra a două personalităţi: austriacul Wilhelm Molterer şi românul Dacian Cioloş. În articolul "Doi candidaţi pentru postul de comisar UE pe agricultură: Ce vor Wilhelm Molterer şi Dacian Cioloş?", publicaţia austriacă a scris că în cercurile UE românul "nu ar fi considerat o figură cu greutate" în domeniul politicilor agrare.
Citește pe Antena3.ro