x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, preocupată de presiunile asupra statelor din Parteneriatul Estic

România, preocupată de presiunile asupra statelor din Parteneriatul Estic

21 Oct 2013   •   21:19

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a participat luni, la Luxemburg, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene, unde a comunicat preocupările României faţă de presiunile politice şi economice la care sunt supuse, în ultima perioadă, statele partenere.

"La discuţiile privind Parteneriatul Estic, secretarul de stat George Ciamba a comunicat preocupările României faţă de presiunile politice şi economice la care sunt supuse, în ultima perioadă, statele partenere. A salutat, în acest context, răspunsul ferm şi rapid al Comisiei Europene de sprijinire a autorităţilor de la Chişinău, ca urmare a embargoului pe care Federaţia Rusă l-a impus importului de vinuri provenind din Republica Moldova. S-a exprimat în favoarea unui mesaj european consistent şi ambiţios faţă de statele partenere la Summitul de la Vilnius (28-29 noiembrie), un prilej extrem de potrivit pentru ca UE să-şi manifeste solidaritatea şi respectarea angajamentelor asumate. A comunicat susţinerea fermă pentru parafarea, la Vilnius, a Acordurilor de Asociere şi a Acordului Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb cu Republica Moldova şi Georgia, şi semnarea acestor documente în mandatul actualei Comisii, în cursul anului 2014", precizează MAE.

Reprezentantul României a apreciat că semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina, la Summit-ul de la Vilnius, ar reprezenta o evoluţie firească, atât din perspectiva aşteptărilor Ucrainei, cât şi a angajamentului UE, hotărârea cu care autorităţile de la Kiev se angajează în îndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin Concluziile CAE din decembrie 2012, constituind un factor important în adoptarea acestei decizii. În concluzie, el a remarcat oportunitatea pe care summitul de la Vilnius îl reprezintă pentru plasarea acestor state pe o traiectorie europeană ireversibilă şi care nu ar trebui ratată.

În marja reuniunii CAE, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a participat la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei. Mesajul oficialului român a vizat susţinerea aspiraţiilor europene ale Ucrainei în finalizarea proceselor de asociere politică şi integrare economică a Ucrainei cu UE, ce vor fi marcate formal de semnarea Acordului de Asociere UE-Ucraina şi a Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, în baza implementării criteriilor politice din Agenda de Asociere UE-Ucraina şi a îndeplinirii condiţionalităţilor stabilite în Concluziile Consiliului Afaceri Externe din 10 decembrie 2012.


×