x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romănia progresează, dar rămăne coruptă

Romănia progresează, dar rămăne coruptă

de George Daniel Ripa    |    25 Mai 2007   •   00:00

Transparency International Romănia consideră că răspăndirea corupţiei in ţara noastră a luat amploare in ultimul an, pe fondul luptei politice in care au fost implicate şi instituţiile cu atribuţii in combaterea fenomenului,.





Â

Transparency International Romănia consideră că răspăndirea corupţiei in ţara noastră a luat amploare in ultimul an, pe fondul luptei politice in care au fost implicate şi instituţiile cu atribuţii in combaterea fenomenului, informează Mediafax.

 Factorii de decizie "s-au culcat pe urechea aderării la UE, lăsănd la o parte implementarea legilor existente", astfel incăt "corupţia a rămas la acelaşi nivel de răspăndire, ba chiar s-a dus in direcţii noi", a declarat Iuliana Coşpănaru, autorul raportului privind Romănia.
"Putem spune, mai plastic, că, in ultimul an, pacientul bolnav de cancer a stat pe masa de operaţie, iar in jurul său chirurgii s-au certat pe metode şi proceduri de operaţii estetice", a spus Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romănia, cu ocazia lansării Raportului Naţional asupra Corupţiei din 2007.
Documentul a luat in calcul evenimentele petrecute in perioada aprilie 2006-martie 2007, dar şi modificările legislative şi metodele de luptă impotriva corupţiei implementate in această perioadă.

Â
ASPECTE POZITIVE. Chiar dacă in general tonul este critic, raportul a identificat şi aspecte pozitive. "Am fost surprinşi să constatăm că in Poliţie există un nivel mai scăzut de corupţie decăt in perioada studiată anterior", a declarat Alistar. Chiar dacă a fost adoptată foarte recent, Transparency International Romănia a trecut la capitolul "realizări pozitive" adoptarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate. "Aşteptăm implementarea. Putem spune, ca şi in anii anteriori, că, trecănd peste aberaţiile legislative pe care le comite Parlamentul Romăniei, in sistemul legislativ există destule prevederi care ar putea imbunătăţi realmente situaţia, insă ele nu sunt aplicate", a conchis Alistar.

Raportul anual al Amnesty International din SUA a fost criticat dur, ca de fiecare dată, de administraţia prezidenţială de la Washington. "Este foarte clar că Amnesty International vede in noi un sac de box ideologic foarte practic şi, din nefericire, nu e ceva nou", a opinat Tom Casey, purtător de cuvănt al Departamentului american de Stat. "Raportul este citit din nefericire mai mult ca un document politic decăt ca o evaluare onestă a drepturilor omului in lume", a mai spus Casey.

×
Subiecte în articol: externe