x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România-Rusia: 130 de ani de diplomaţie

România-Rusia: 130 de ani de diplomaţie

de Sînziana Stancu    |    17 Sep 2008   •   00:00

Ministerul de Externe şi Academia Română au organizat ieri sesiunea aniversară dedicată celor 130 de ani de relaţii diplomatice între România şi Rusia.



Ministerul de Externe şi Academia Română au organizat ieri sesiunea aniversară dedicată celor 130 de ani de relaţii diplomatice între România şi Rusia.


Sesiunea a fost deschisă de către ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, şi ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexandr Ciurilin.


Optimism

Şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu, s-a arătat optimist în privinţa viitorului relaţiilor diplomatice între România şi Federaţia Rusă, evocînd, în primul rînd, vechea lor tradiţie în relaţiile economice şi comerciale. “Sarcina diplomaţiilor noastre este de a identifica modalităţile şi căile cele mai eficiente de a le continua şi dezvolta (...) suntem îndreptăţiţi să fim încrezători şi optimişti în dezvoltarea în continuare tot mai puternică şi pragmatică a relaţiilor bilaterale, în interesul ambelor părţi”, a fost concluzia lui Comănescu. Mai sceptic în privinţa unui viitor destins al relaţiilor diplomatice ale României cu Rusia a fost însă academicianul Florin Constantiniu, preşedintele Părţii române în Comisia Mixtă de Istorie Româno-Rusă, care a estimat că “în momentul de faţă, aş spune că acestea nu se află în faza cea mai bună, mai ales după conflictul georgian. Există o percepţie în legătură cu ceea ce se numeşte refacerea puterii ruse... care consideră că pentru ţările din vecinătatea fostei URSS, această refacere a potenţialului economic şi militar rus ar putea crea o ameninţare de securitate”.

×
Subiecte în articol: externe