x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii, cei mai închiși în spațiul UE

Românii, cei mai închiși în spațiul UE

03 Noi 2016   •   22:20
Românii, cei mai închiși în spațiul UE
Sursa foto: Victor Stroe

România este statul european cu cel mai mare număr de emigranți aflați în închisorile din Uniunea Europeană, în timp ce țara cu cei mai mulți deținuți în interiorul blocului comunitar este Maroc, susține un studiu realizat de o echipă de jurnaliști, citat de „EU Observer”.

O echipă internațională de jurnaliști a colectat date de la 25 de state pentru a prezenta aceste statistici pentru fiecare țară UE în afară de Croația, Malta și Cipru. În ceea ce privește numărul de deținuți în închisorile din UE, Marocul ocupă primul loc (11.700), urmat de România (11.511), Albania (5.722), Turcia (4.798) și Polonia (4.449).

Studiul utilizează date din anul 2015 și prezintă un număr estimat, nu un număr precis, întrucât multe state au utilizat diferite metode pentru a obține aceste informații. În cele mai multe dintre cazuri, românii sunt condamnați în UE pentru infracțiuni precum furturi din magazine, spargeri și furturi din buzunare.

„În Germania, aproximativ 60 la sută dintre români sunt în închisoare din cauza furturilor și acest lucru este destul de neobișnuit. Majoritatea oamenilor se află în detenție în urma unor delicte violente și jafuri”, spune Christian Walburg, doctor în Științe Infracționale la Universitatea Wilhelm din orașul german Munster, citat de „EU Observer”.

Majoritatea cetățenilor români condamnați sunt săraci și mulți sunt discriminați acasă și în afara țării, mai precizează EU Observer. Mulți dintre ei comit  aceeași infracțiune de mai multe ori, ceea ce înseamnă că se întorc deseori la închisoare pentru o serie de incidente minore.

De asemenea, există bande de români implicate în activități de fraudă online, trafic de ființe umane și furt din ATM-uri, precizează sursa citată.

2,9 milioane de români locuiesc în afara țării lor în UE. În Italia de află cel mai mare număr de cetățeni români, peste un milion, precum și cel mai mare număr de deținuți români.

 

×