x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii din Timoc vor biserică şi şcoală în limba lor

Românii din Timoc vor biserică şi şcoală în limba lor

de Sînziana Stancu    |    29 Feb 2012   •   21:00
Românii din Timoc vor biserică şi şcoală în limba lor

Un preot sarb de origine romana din Serbia, care a fost decorat in 2008 de catre presedintele Traian Basescu pentru ca a promovat identitatea romanilor in acesta tara, a declarat agentiei Mediafax ca nu se asteapta la represalii sau alte obstacole din partea Serbiei in urma refuzului Romaniei de a-si da acordul pentru ca aceasta tara sa primeasca statutul de candidata la intrarea in Uniunea Europeana. Preotul Bojan Alexan­dro­­vici (foto) a spus ca, din contra, atitu­di­­nea Romaniei este un ajutor pentru Ser­bia, pentru ca aceasta sa se in­drep­te catre deschidere si demo­cra­tizare. 'Problema este ca auto­ri­ta­­ti­le statului sarb nu vor sa-si res­pec­te propriile legi si Constitutia. Noi suntem primii care dorim intrarea Serbiei in UE, dar cu respectarea legii si a Constitutiei', a spus parintele Bo­jan, aratandu-se mirat ca aceasta ches­­ti­une apare ca fiind 'noua'. 'De fapt, asta este o problema veche de ani si ani de zile. Ca intotdeauna, mai ales in ultimii ani, autoritatile au pro­mis ca ne vor respecta drepturile, dar n-au facut asa ceva', a spus preotul Bojan. In final el crede ca 'se va trezi cineva din conducerea statului sarb si va rezolva odata aceasta pro­ble­ma. Pentru ca ce vrem noi e simplu: biserica si scoala in limba romana!'.

Parintele Bojan si cativa reprezentanti ai romanilor din Valea Timocului s-au intalnit ieri cu autoritatile de la Bucuresti si s-au plans ca drepturile lor nu sunt respectate in Serbia. Secretarul de stat pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a spus la randul sau ca in Valea Timocului din Serbia nu exista nici o scoala cu predare in limba romana si ca 'sta­tul roman are datoria ferma de a cere garantii reale din partea statului sarb privind protectia minoritatii natio­na­le romane din acesta zona'.

Si ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a luat atitudine, declarand ca Serbia are intr-adevar probleme serioase cu respectarea drepturilor minoritatilor nationale si ca de aceea Romania insista ca discutia pe aceasta tema sa fie ridicata in Consiliul European.

×
Subiecte în articol: externe