x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANII IN LUME/FORUM: Opinii nemtesti

ROMANII IN LUME/FORUM: Opinii nemtesti

17 Iun 2004   •   00:00

Tema zilei este parerea romanilor despre Germania. Viata si diferentele dintre viata de acolo si viata in Romania

Prin Germania e fain. Merg cainii cu covrigi in coada. Insa cainii nu sunt vagabonzi si covrigii (aka Brezel) ar costa cat 4-5 paini in Romania.

In rest, pe acoperisuri curge miere si burlanele sunt din ciocolata. Masinile sunt asa de bune incat nu le trebuie Euro 3 ca sa mearga pe strada. Guvernul este cel mai bun prieten al omului si omul cel mai bun prieten al cainelui. Toate se imbina perfect si armonios in asa-numita viata de zi cu zi. Ca in Truman Show nu alta... Cel mai cool minister este ala de Finante... In fiecare an, o gramada de oameni primesc bani inapoi de la ministerul asta. In fine, tot banii lor, insa ce conteaza... Aici iarna e ca vara, si cu toate astea multi poarta cauciucuri de iarna iarna si d’alea de vara vara... Autostrazile sunt multe, atat de multe incat uneori nu ai loc de ele. D’aia, foarte des pe aici apar Stauri. Functionarii nu primesc (auzi, spaga) si sunt draguti cu tine pana in panzele albe. La spital e nasol. Deh, unde nu e nasol la spital. Spaga nu dai la doctori. Doamne fereste. Casa de asigurari are ea grija mai departe. La magazin primesti inapoi banii pana si pe perechea de chiloti purtata 7 zile. La coada stai uneori, la Wall Mart, la Aldi, ca pana si un vanzator e greu de platit in Germania. Daca ai nevoie de cash ai doua optiuni. Te duci la bancomat sau cumperi un produs, te folosesti de el dupa care-l duci dupa un timp inapoi si primesti cash. In fine, asta fac numai nemtzii ca noi astia suntem cu frica lu’ Dumnezeu. Posta costa mult, dar ajunge de pe o zi pe alta la fel ca autobuzul spre RO. Si la posta stai la coada, dar si la autobuz. La posta e plictisitor, la autobuz nu. Primesti rest pana si la un cent, daca ai cent-ul... Altfel, totul se rotunjeste la euro. Din cand in cand mai apare unul de-al nostru si ne aminteste ca aici esti un mort viu si ca viata de viata este tot acasa. Mai intra cate unul pe forum si mai vinde o manea, mai scrie unul un articol neinteresant etc. Toti noi astia sarim la el, mai in baza mai in serios si el pleaca, uneori injurand sau promitzandu-ne ca ne zgarie masina sau o da cu acid. Oamenii pe aici sunt buni... Mai ales cu ei insisi. Multi sunt turci, rusi, sarbi, romani etc. Din ce in ce mai putini nemti, cica... De fapt si de drept, toti stau retrasi in casoaiele si mertzanurile lor in timp ce astia din urma le "construiesc" tara. Nemtii zic ca auslanderii sunt de cacao, auslanderii zic ca nemtzii sunt de cacao... De fapt toti sunt de cacao pentru ca deh, sunt oameni...
In rest ce sa mai zic...
@Decoder

Mai multa cinste, mai multa corectitudine, mai multa modestie, mai multa chibzuinta, mai multa toleranta, mai multa cumpatare, mai putina risipa, mai putina sfidare, mai putine vile somptuoase, mai putine jeppuri pe strazi, mai putine gropi in asfalt etc. Lucruri pe care romanul nu prea a invatat sa le aplice in practica. Cand am fost acum o luna in Romania, primul lucru care m-a izbit a fost discrepanta intre saracia crasa pe de o parte si opulenta etalata pe de alta parte (nu ma refer neaparat la oamenii bogati, ci chiar la cei saraci, care vor sa parvina). PS: Ca un lucru comun cu Romania (sau cu toate tarile din lume) nici aici nu umbla cainii cu colaci in coada.
@adipopa

In decembrie 2002 m-am dus acasa si aveam cateva casete video de vizionat, dar nu aveam video. M-am dus frumos in oras si am inceput sa ma uit de un video, si mai sa pic pe spate: garantie numai un an, chiar si la magazinele de firma, preturi cel putin duble fata de Germania la acelasi model (nu mai zic de oferte de e-bay). Cand intrebam cum se face ca e atat de scump, imi turnau gogosi de genul cheltuieli de transport + taxe vamale. Nici macar unul nu a amintit de adaosurile comerciale de 150%-200% pe care le practicau.
@ rtiberiu

×
Subiecte în articol: diaspora