x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romanii nu se afla in topul furaciosilor

Romanii nu se afla in topul furaciosilor

de Anca Alexe    |    Costin Anghel    |    10 Oct 2005   •   00:00
Romanii nu se afla in topul furaciosilor

Cei mai mari hoti din Europa nu sunt romanii, ci englezii, se arata intr-un studiu dat publicitatii la data de 5 octombrie. Conationalii nostri nu se afla deloc in clasamentul realizat chiar de o companie britanica si care a luat in considerare 24 de tari.

Concluzia studiului a fost surprinzatoare. Numai in cursul anului trecut, englezii au furat marfuri in valoare de 3,58 miliarde de lire sterline, adica in jur de 1,6% din valoarea totala a marfurilor. Potrivit datelor prezentate de site-ul Ziare.com, la clasamentul celor mai furate articole pe primul loc se afla lamele de ras, urmate de alcool si parfumuri. Pe locul doi in topul furaciosilor vine Finlanda, pe locul trei Portugalia, pe locul patru Grecia, iar pe ultimul loc este Elvetia. Cetatenii Europei fura, in total, cam de 31 miliarde de euro anual, adica aproximativ 72 de euro de persoana. Conform studiului, in 48% dintre cazuri hotii au fost clienti, in 29% angajati si in 7% distribuitori.

STATISTICILE ROMANILOR. In ceea ce priveste situatia compatriotilor nostri, Ministerul Administratiei si Internelor a pus la dispozitie, in cursul acestei luni, un raport cu privire la numarul celor care comit infractiuni odata trecuti peste granitele tarii. Astfel, numarul cetatenilor romani semnalati in strainatate ca autori de infractiuni, pe parcursul anului 2005, este de 316. Principalele genuri de infractiuni savarsite de romani, sunt furturi si talharii, 126 de cazuri, inselaciuni, 46 de cazuri, falsuri, 43 de cazuri, sedere ilegala, 28 de cazuri, prostitutie/proxenetism, 10 cazuri si trafic de persoane, cinci cazuri.

Totodata, raportul prezinta si principalele tari in care s-au inregistrat infractiuni savarsite de romani. Pe primul loc este Austria cu 112 solicitari, pe locul doi Italia cu 96, urmate de Germania cu 35, Spania cu 17, Ungaria 16, Turcia 11, Franta 10, Portugalia 8, Elvetia 7, Cehia 5, Belgia 5, Marea Britanie 6 si Canada 3.

VALUL ILEGALISTILOR. In conditiile in care hotii si cersetorii romani care actioneaza in tarile vestice continua sa faca "lobby" gratuit statului in care s-au nascut, iar autoritatile occidentale incearca sa stavileasca cu orice pret valul de ilegalisti est-europeni, un rol foarte important in oprirea exportului, dar si importului de infractionalitate revine Politiei de Frontiera.

Numai anul acesta, peste 133.000 de romani care au incercat sa iasa din tara prin punctele de frontiera aflate in jurisdictia Directiei Politiei de Frontiera Timisoara au fost opriti. Motivele acestor interdictii au fost neregulile din documentele de calatorie, starea tehnica necorespunzatoare a autoturismelor sau lipsa mijloacelor de intretinere.

CEI MAI BRITANICI. Statisticile de mai sus demonstreaza clar faptul ca englezii nu si-au pierdut statutul de... hoti. In urma cu doi ani, Parchetul Curtii de Apel Suceava a retinut pentru cercetari un roman si doi cetateni britanici, suspectati ca ar fi introdus ilegal pe teritoriul Marii Britanii aproximativ 40 de romani. Martin Colin Robert si Bowditch David Gerald, ambii avand resedinte in Anglia, au recunoscut ca sunt vinovati. Conform investigatiilor, conationalii nostri care au intrat ilegal pe teritoriul Angliei urmau sa castige bani prin furturi din magazine.

HOT VOPSIT. Nu furati bani din bancile orasului Edinburg, Marea Britanie! O sa fiti vopsiti! Ce nu intelegeti? BBC-online relateaza un caz despre un hot care a intrat intr-o banca din orasul amintit sa fure banii din seiful institutiei. I-a amenintat pe angajatii bancii cu o arma si a fugit apoi vesel si rapid cu doua genti pline cu bani. Suna bine pana acum, nu? Numai ca in genti erau puse doua dispozitive cu vopsea rosie. Facandu-si datoria, ele au explodat si l-au lasat pe britanicul cel hotoman fara bani. Politistii au gasit intr-un final gentile buclucase pictate cu... rosu. Reprezentantii Politiei cauta acum o persoana... rosie, de ciuda, de vopsea, de furie.

UN STUDIU DE CAZ
Cele mai multe stiri despre romanii care incalca legea in afara granitelor tarii noastre vin din Spania. Sunt romani care pleaca din tara chititi pe comiterea de infractiuni in Peninsula Iberica. Sunt alte cazuri in care romanii pleaca cu gand voios de munca, dar odata ajunsi in "tara tuturor posibilitatilor si a capsunarilor", descopera ca posibilitatile sunt limitate, ca nu e "huzur" pe toate gardurile. Din contra, te lupti pentru a gasi un loc de munca, te chinui sa muncesti pe niste sume derizorii. Norocul romanilor este insa ca-s buni meseriasi, cel putin asta spun patronii de pe santierele Europei Occidentale. Si te angajezi, muncesti pentru "hefe", pentru "patrono" si reusesti sa supravietuiesti acolo si sa trimiti si niste euro pentru familia ramasa acasa. Revenind la cazurile penale, vedem ca infractorii romani sunt maestri in fraudarea bancilor si pacalirea altor romani, din clasa "cinstiti". Presa spaniola publica zilnic articole despre romani care fura, jefuiesc, sparg bancomate. Luna trecuta, Spania a expulzat 75 de romanasi cu probleme. De drag sa scape mai repede de ei, i-a urcat intr-un avion, cursa speciala si i-a trimis in... Romania insotiti de 100 de ofiteri spanioli.
×
Subiecte în articol: diaspora romani cazuri