x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii se dau în vânt după americani, nu şi după Obama

Românii se dau în vânt după americani, nu şi după Obama

de Irina Cristea    |    09 Sep 2009   •   00:00

În România, aşa-numita "Obama-manie" nu a prins la fel de bine ca în restul Europei. Un studiu realizat de prestigiosul şi influentul think-tank american German Marshall Fund of the United States (GMF) arată că preşedintele american Barack Obama are, în România, o susţinere de 58%, cu aproape 20% sub media europeană de 77%, relatează NewsIn.

Din studiu a reieşit, în schimb, că românii sunt cei mai proamericani dintre europenii din regiune, 74% dintre cei chestionaţi declarând că doresc relaţii mai strânse cu SUA. Statele unde "Obama-mania" este la cote aproape maxime sunt Germania (92%), Italia (91%) şi Olanda (90%). La polul opus se situează Polonia (55%). Deşi sub medie, susţinerea de care Obama se bucură în rândul românilor este mai mare decât cea exprimată anul trecut faţă de fostul preşedinte al SUA, George W. Bush. În 2008, doar 44% dintre românii chestionaţi aprobau modul în care Bush gestiona afacerile internaţionale. "Europa Centrală şi de Est - Bulgaria, Polonia, România şi Slovacia - au fost de-a lungul timpului bastioane ale sentimentelor proamericane şi transatlantice.

Studiul Transatlantic Trend 2007 şi 2008 arăta că Bush era mai popular în Polonia şi România decât era în Statele Unite. Studiul de anul acestea sugerează însă că regiunea s-ar putea schimba", subliniază autorii studiului. "Oamenii din Bulgaria, Polonia, România, Turcia şi Slovacia sunt în mod evident mai puţin entuziasmaţi de Obama comparativ cu cei din Statele Unite sau din Europa de Vest", se mai arată în concluziile cercetării. 

×
Subiecte în articol: externe