Şeful Administraţiei regionale de stat Cernăuţi, Roman Vanzuriak, a adresat luni un mesaj dur - pe pagina sa de Facebook- către protestatarii din regiune, care pentru a patra zi au blocat autostrăzi internaţionale, invitându-i la dialog şi acuzându-i de subminarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, după cum a relatat ziarul local ChernivţîNews.
'Toţi cei care blochează autostrăzi ar trebui să înţeleagă că măsurile de mobilizare în fiecare localitate din Bucovina vor avea loc după aceleaşi reguli ca în toată ţară. Nimeni nu va face excepţie sau va modifica ordinea de chemare la mobilizare prin mitinguri şi blocări de autostrăzi. Astăzi, soarta întregii ţări (şi a Cernăuţiului, de asemenea) se decide în zona unde are loc operaţiunea antiteroristă şi nu pe autostrăzile din regiune. Este un adevăr pe care ar trebui să-l recunoască toată Bucovina', susţine şeful Administraţiei regionale Cernăuţi.
EXTERMINAREA ROMÂNILOR din Ucraina. Tineri etnici români din regiunea Cernăuţi, trimişi să lupte cu separatiştii proruşi
'Un apel aparte aş vrea să fac către cei care pe fondul disperării totale a soţiilor şi mamelor alimentează sentimentele antiucrainene în regiune. Dacă vă pronunţaţi împotriva integrităţii teritoriale a statului, aveţi opţiunea de a merge în Rusia sau în orice altă ţară în care veţi trăi mai bine decât în Ucraina', a susţinut Vanzuriak.
Împotriva celei de-a treia etape de mobilizare au ieşit în stradă şi locuitori din satele ucrainene, precum Mamaivţî (raionul Kiţmani), Bilusovka, Lomacinţî, Mihalkove, Serbiciani, Kormani şi Romankivţî (raionul Sochireni).
După cum a relatat agenţia ucraineană de presă Unian, şi locuitorii din Transcarpatia protestează împotriva mobilizării. Ei au blocat luni autostrada Kiev-Ciop.
Protestatarii, în majoritate femei şi copii, le-au cerut autorităţilor ca ordinele de mobilizare să fie trimise militarilor cu experienţă şi celor cu serviciul militar satisfăcut şi să fie mobilizaţi şi cei din regiunile din estul ţării.
Circulaţia pe autostrada Cernăuţi-Suceava, blocată în semn de protest faţă de mobilizarea la război ordonată de autorităţile de la Kiev, a fost reluată luni seară, locuitorii din raionul Hliboca permiţând trecerea mijloacelor de transport pe drumul european 86. Locuitorii din Ceahor, Corovia, Molodia, Valea Cosmin şi Voloca, împreună cu primarii din comunele respective, au avut o întâlnire luni după-amiază cu preşedintele Consiliului raional Hliboca, Grigore Vânzureac, şi cu reprezentanţi ai Direcţiei de Interne.
Ei au avertizat că sunt gata să stea în stradă până când vor primi o garanţie în scris de la autorităţi în care să se specifice că tinerii din regiunea Cernăuţi nu vor fi înrolaţi în rândurile armatei şi duşi în estul Ucrainei. Conducerea raionului Hliboca a promis că va organiza de urgenţă o şedinţă a Consiliului raional şi că se adresa preşedintelui Ucrainei pentru a găsi o soluţie de compromis.
În cazul în care problema nu va fi soluţionată, locuitorii din Hliboca au declarat că vor ieşi din nou în stradă şi vor bloca circulaţia atât la ieşirea din oraşul Cernăuţi, cât şi la frontiera ucraineano-română.
'Dacă ar fi fost declarată legea marţială, dacă acţiunile separatiste sau războiul ar fi avut loc în regiunea Cernăuţi, cu siguranţă că aş fi participat benevol la mobilizare şi mi-aş fi apărat casa, familia. Dar în cazul de faţă este vorba de acte de terorism şi aici avem nevoie de trupe profesioniste, de trupe ONU, NATO. De ce cei din estul ţării abandonează plaiul natal, se retrag la noi şi cer azil, iar noi de aici, din vest, trebuie să luptăm cu teroriştii?', se întreabă unul dintre protestatarii împotriva mobilizării. (Agerpres)