Roverul Curiosity, care se află pe Marte într-o misiune a NASA, a fost pus în "safe mode" şi nu mai desfăşoară nicio operaţiune după ce fişierele computerului său principal au fost corupte. Specialiştii NASA spun că de vină ar fi radiaţia cosmică.
Acum experţii instituţiei încearcă să reconfigureze toate datele necesare operării roverului pe computerul de rezervă cu care acesta este dotat.
"Suntem încă la faza de început. Va dura câteva zile, poate săptămâni, până vom reconfigura totul", a declarat managerul misiunii, Richard Cook, într-un interviu pentru Space.com.
"Aparatura pe care o avem a fost făcută să reziste la radiaţii, însă există o limită. Particulele puternic energizate ar fi putut corupe memoria computerului. Este principala posibilitate pe care o luăm în calcul", a mai aspus Cook.
Totuşi, testele efectuate chiar roverul Curiosity, anul trecut, în noiembrie, arătaseră că nivelul de radiaţii de pe suprafaţa planetei roşii sunt similare cu cele din orbita joasă a planetei noastre, un mediu care ar permite chiar şi prezenţa astronauţilor pe solul lui Marte, fără ca aceştia să fie supuşi la mari riscuri.
Defecţiunea a venit chiar în momentul în care roverul Curiosity, care a forat în suprafaţa planetei şi a colectat probe, trebuia să înceapă analiza acestora cu ajutorul mini-laboratorului ştiinţific instalat la bord.
Computerul de rezervă al lui Curiosity a fost folosit, până acum, pentru a testa updateurile de soft înainte de a fi instalate în calculatorul principal. Acum computerul de rezervă va prelua funcţiile celui principal.