x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a criticat "militarizarea crescândă" a Poloniei

Rusia a criticat "militarizarea crescândă" a Poloniei

29 Mar 2018   •   19:20
Rusia a criticat "militarizarea crescândă" a Poloniei

Rusia a criticat joi 'militarizarea crescândă' a Poloniei, reacţie ce survine anunţului guvernului de la Varşovia privind achiziţionarea unor sisteme de rachete antiaeriene americane Patriot în valoare de 4,75 miliarde de dolari, precum şi în contextul planurilor Poloniei privind modernizarea forţelor sale armate. 

'Suntem preocupaţi de militarizarea crescândă a acestui stat, o dovadă recentă fiind semnarea unui contract pentru livrarea de baterii ale sistemului american antirachetă Patriot', a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de AFP. 

'Varşovia îşi sporeşte cheltuielile de apărare, face eforturi importante pentru a-şi moderniza forţele armate (...), îşi creşte efectivele militare', a amintit ea. 

Moscova consideră aceste măsuri 'drept un element de destabilizare a situaţiei militare şi politice în Europa şi o ameninţare pentru securitatea naţională a Rusiei', a continuat Maria Zaharova, asigurând totodată că 'resursele defensive ruse sunt suficiente pentru protejarea frontierelor' Rusiei. 

Guvernul conservator de la Varşovia apreciază că Polonia trebuie să-şi suplimenteze cheltuielile militare pentru a-şi moderniza armata şi pentru a face faţă unor eventuale ameninţări de genul celor observate în Ucraina vecină. 

Anul trecut în luna octombrie, Polonia a adoptat o lege care prevede creşterea progresivă a bugetului apărării de la 2% din PIB, cât este în prezent, până la 2,5% din PIB în anul 2030. Pe lângă rachetele Patriot, printre echipamentele militare mai notabile pe care această ţară intenţionează să le achiziţioneze se numără avioane de vânătoare F-16, elicoptere şi submarine. 

Planul executivului de la Varşovia mai prevede şi sporirea efectivelor armatei până la 200.000 de membri, dintre care circa 50.000 vor fi voluntari din aşa-numitele Unităţi de Apărare Teritorială. 

Primele sisteme de rachete Patriot vor fi livrate Poloniei începând din anul 2022 şi ar urma să fie operaţionale din 2023. 

Rusia a criticat în mod repetat desfăşurarea unor asemenea sisteme în Polonia şi România, estimând că astfel SUA încalcă Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în anul 1987.

AGERPRES

×