x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a trimis observatori Jobbik la referendumul din Crimeea

Rusia a trimis observatori Jobbik la referendumul din Crimeea

de Istvan Deak    |    17 Mar 2014   •   13:42
Rusia a trimis observatori Jobbik la referendumul din Crimeea

Europarlamentarul din partea partidului extremist Jobbik din Ungaria, Kovacs Bela, a fost invitat de lideri politici ruşi să asiste la buna desfăşurare a referendumului din Republica Autonomă Crimeea. Kovacs a declarat pentru britanicii de la The Guardian că s-a aflat încă de sâmbătă în Crimeea şi tot ceea ce a văzut este “în concordanţă cu standardele internaţionale”. Kovacs a amintit că “referendumul a fost marcat de alegeri libere şi corecte”, deşi locuitorii Crimeei n-au avut altă opţiune decât alipirea sub o formă sau alta de Rusia. Un alt observator invitat de ruşi în Crimeea a fost europarlamentarul catalan,  Krímbe Enrique Ravello. Shaun Walker, corespondentul la faţa locului al publicaţiei The Guardian notează: “conferinţa de presă a observatorilor a fost o experienţă bizară, care a avut drept scop legitimarea corectitudinii referendumului”.

Index din Ungaria aminteşte că europarlamentarul Kovacs Bela a avut mai multe interpelări pro-Rusia în Parlamentul European. “Mulţi s-au obosit să falsifice istoria Europei, însă astăzi este cât se poate de clar că tehnica, cultura şi ştiinţa au migrat din orient în occident. Regiunea Kiev este locuită de slavoni, iar calendarul ortodox indică anul 7523 pentru ei. Având în vedere aceste aspecte, nu este o lipsă de seriozitate din partea liderilor Uniunii Europene să ameninţe şi să dea lecţii Ucrainei şi Rusiei? În baza căror valori europene şi în numele cărei democraţii iau cuvântul unii care în 10 ani au distrus şi colonizat Europa Centrală, ai căror ţări s-au îmbogăţit prin exploatarea sclavagismului şi jefuirea altor continente? Cetăţenii Ucrainei să îşi decidă propria-i soartă”, a declarat Kovacs, citat de index, la începutul acestui an.

Ungaria nu recunoaşte rezultatele referendumului din Crimeea


Ministerul de Externe al Ungariei a anunţat într-un comunicat că referendumul din 16 martie 2014, care a avut loc în Republica Autonomă Crimeea, este ilegitim, ilegal şi reprezintă o încălcare a Constituţiei Ucrainei. “Referendumul nu poate sta la baza schimbării statutului Republicii Autonome Crimeea. Organizarea referendumului pune grav în pericol tentativele Ucrainei de a ieşi într-un mod politic şi paşnic din această criză. Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că Ungaria respectă în totalitate suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei. MAE ungar face apel la părţile implicate în criza din Ucraina să se abţină de la iniţiative provocatoare, care să sporească tensiunea şi folosirea violenţei, incluzând aici şi cele îndreptate împotriva minorităţilor naţionale, etnice şi lingvistice de pe teritoriul Ucrainei. Facem acest apel în special pentru a evita eventualele decizii care ar leza siguranţa şi drepturile comunităţii maghiare din Ucraina, una deosebit de importantă pentru Ungaria. Facem un apel la partea rusă să nu înăsprească criza cu alte măsuri, ci să înceapă tratativele cu Guvernul ucrainean pentru soluţionarea ei”, se arată în comunicatul publicat de site-ul administraţiei guvernamentale kormany.hu.


×
Subiecte în articol: referendum crimeea rusia crimeea