x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză SUA de violarea tratatului INF prin instalarea de sisteme antirachetă în România şi Polonia

Rusia acuză SUA de violarea tratatului INF prin instalarea de sisteme antirachetă în România şi Polonia

31 Iul 2014   •   07:57
Rusia acuză SUA de violarea tratatului INF prin instalarea de sisteme antirachetă în România şi Polonia

Ministerul rus al Afacerilor Externe a denunţat miercuri ca 'nefondate' acuzaţiile Washingtonului, pentru care Moscova a violat un tratat de control al armelor din 1987 prin testarea unei rachete de croazieră, acuzând la rândul său Statele Unite că nu respectă acest Tratat asupra Forţelor Nucleare Intermediare prin instalarea de sisteme antirachetă în România şi Polonia, informează AFP, Reuters şi RIA Novosti, citate de Agerpres. "Aceste declaraţii sunt la fel de nefondate ca toate celelalte pe care le-am auzit recent din partea Washingtonului în legătură cu alte subiecte. Nu există nicio dovadă în sprijinul lor", a declarat într-un comunicat ministerul rus.

"În ultimul timp, desfăşurarea în cadrul scutului american antirachetă de rampe de lansare MK-41 de către Statele Unite în Polonia şi România este un subiect ce ia amploare. Aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră cu rază medie, iar versiunea terestră poate fi considerată o încălcare directă a Tratatului INF", a acuzat ministerul.

Rusia, pentru care instalarea scutului antirachetă american în Europa este o ameninţare directă la adresa securităţii sale, încearcă să obţină abandonarea lui sau dacă nu, să fie strâns asociată la proiect, aminteşte AFP. "Am adunat mai multe plângeri legate de SUA în contextul Tratatului asupra Forţelor Nucleare Intermediare. Acestea includ... producţia de drone armate de către americani, care se încadrează în categoria de rachete de croazieră de la sol aşa cum sunt definite de Tratat", a mai declarat ministerul în comunicat.

Statele Unite sunt îngrijorate la rândul lor de dezvoltarea unei noi rachete de către Moscova din 2008, aşa cum a afirmat un articol publicat joi de The New York Times, citând surse oficiale americane.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Jenifer Psaki a cerut Rusiei 'să elimine orice element interzis în mod verificabil', în timp ce Casa Albă a dat asigurări că nu există nicio legătură între această problemă şi criza din Ucraina ce îi opune în prezent pe ruşi occidentalilor.

Intrat în vigoare la 1 iunie 1988 între Statele Unite şi URSS, înainte de a deveni un tratat multilateral la destrămarea Uniunii Sovietice, tratatul INF 'obligă ambele state părţi să distrugă, cel mai târziu în trei ani de la data intrării în vigoare a Tratatului, toate rachetele lor balistice şi de croazieră lansate de la sol cu rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 1.000 km şi cele cu bătaie între 1.000 şi 5.500 kilometri', potrivit ONU.

×