x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: alegeri ca-n epoca sovietică

Rusia: alegeri ca-n epoca sovietică

de Sînziana Stancu    |    04 Dec 2007   •   00:00
Rusia: alegeri ca-n epoca sovietică
Sursa foto: MAXIM MARMUR/

Victoria zdrobitoare a partidului lui Vladimir Putin la alegerile parlamentare a atras atenţia observatorilor internaţionali, care bănuiesc existenţa unor fraude electorale.

Victoria zdrobitoare a partidului lui Vladimir Putin la alegerile parlamentare a atras atenţia observatorilor internaţionali, care bănuiesc existenţa unor fraude electorale.

Deşi victoria "Rusiei Unite", partidul preşedintelui rus, era previzibilă, modul in care s-a desfăşurat scrutinul legislativ şi unele dintre rezultatele acestuia au fost bătătoare la ochi. Adversarii interni ai partidului lui Vladimir Putin, chiar şi cei care au reuşit să treacă pragul electoral şi să intre in Parlament, cum a fost Partidul Comunist, al lui Ghenndi Ziuganov, aflat pe locul al doilea, cu 11% din voturi, au denunţat "nereguli electorale grosolane" şi au spus că vor contesta rezultatele scrutinului la Curtea Supremă.

Pe plan extern, credibilitatea Rusiei a pălit şi mai mult, organizaţiile internaţionale şi mai multe cancelarii occidentale exprimăndu-şi indoieli serioase cu privire la corectitudinea desfăşurării alegerilor parlamentare din Rusia.

DIKTAT. "Rusia a devenit o formă blăndă de dictatură a unui singur partid, in care auzim din partea puterii discursuri nebuneşti, intr-un stil care imi aminteşte nu de vremurile lui Brejnev, ci de epoca lui Stalin", a declarat liderul opoziţiei ruse, Gary Kasparov, fostul campion mondial de şah, a cărui alianţă politică nici nu s-a putut inscrie la alegeri. Kasparov a mai spus că actualele legislative au fost "cele mai murdare din toată istoria modernă a Rusiei".

In timp ce, in afară de comuniştii lui Ziuganov, alte două partide pro-Putin, ultranaţionaliştii lui Vladimir Jirinovski şi "Rusia Dreaptă", au mai intrat in Parlament, opoziţia liberală nu a obţinut nici 2% din voturi.

Parisul şi Roma i-au transmis Moscovei "să facă lumină" in privinţa rezultatelor votului, iar Berlinul este ingrijorat de lipsa de democraţie de care a dat dovadă Rusia. La răndul lor, SUA i-au cerut Rusiei să "ia in serios şi să facă investigaţii" in legătură cu plăngerile legate de fraudele electorale.

sanziana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe