x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Alegeri locale tensionate

Rusia: Alegeri locale tensionate

09 Sep 2019   •   11:44
Rusia: Alegeri locale tensionate
Sursa foto: Leonid Andronov/Getty Images/iStockphoto

Alegătorii ruşi au mers ieri la urne pentru a-şi alege reprezentanţii locali, după o campanie agitată şi una dintre cele mai importante operaţiuni de reprimare judiciară a manifestanţilor în aproape un deceniu, relatează AFP.

Alegerile municipale şi regionale s-au desfăşurat în toată ţara, la o zi după un schimb istoric de 70 de prizonieri între Rusia şi Ucraina, salutat în unanimitate ca un prim pas către o soluţionare a conflictului care afectează cele două ţări din 2014. Rezultatele votului vor fi urmărite, potrivit analiştilor, din perspectiva alegerilor parlamentare din 2021 şi vor influenţa viitorul politic al Rusiei, la începutul celui de-al treilea deceniu de când se află la putere preşedintele Putin. Atenţia a fost îndreptată spre capitala Moscova, unde au avut loc manifestaţii aproape săptămânal în această vară pentru a protesta împotriva eliminării candidaţilor opoziţiei la alegerea parlamentului local. Alegătorii ruşi au fost chemaţi la urne în peste 5000 de circumscripţii locale, precum şi pentru desemnarea a 16 guvernatori de regiuni şi pentru alegerea parlamentelor locale din 13 regiuni, inclusiv Crimeea, parte a Ucrainei anexată de Rusia în 2014. Campania electorală a fost marcată de tulburări, în special la Moscova, unde au avut loc cele mai ample represiuni judiciare din ultimul deceniu: în urma manifestaţiilor - majoritatea neautorizate - în capitală au fost arestaţi aproape 2700 de protestatari.

 

Manifestațiile contra puterii îşi găsesc precedent doar în valul de proteste din 2011 și 2012, dinainte de revenirea lui Putin la Kremlin, după un mandat de premier.

×