x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia ameninţă cu scumpirea gazului. Prima pe listă: Ucraina

Rusia ameninţă cu scumpirea gazului. Prima pe listă: Ucraina

22 Aug 2008   •   00:00
Rusia ameninţă cu scumpirea gazului. Prima pe listă: Ucraina

13:00 • Profitînd de faptul că este principalul furnizor de gaze naturale pentru foarte multe ţări europene, Rusia exploatează din plin acest lucru utilizînd preţul gazelor ca pe o "armă psihologică".

Profitînd de faptul că este principalul furnizor de gaze naturale pentru foarte multe ţări europene, Rusia exploatează din plin acest lucru utilizînd preţul gazelor ca pe o "armă psihologică".


ACORD. În contextul în care contractele aflate în derulare nu ar permite, teoretic, majorarea tarifelor, se utilizează argumentul modificarii condiţiilor de pe piaţa de profil. Potrivit RIA Novosti, Gazprom a încheiat un acord cu Turkmenistanul privind majorarea preţului gazelor pe care le importă din această ţară începînd din 2009. În momentul de faţă, Gazprom plăteşte pentru gazele importate din Turkmenistan 150 de dolari/1000 metri cubi, iar partea turkmenă a cerut stabilirera unui preţ de peste 300 dolari/1000 metri cubi. Acest fapt reprezintă un excelent argument pentru Rusia pentru "a aduce vorba" despre majorarea tarifelor la gaze, în special pentru ţările din sfera sa naturală de influenţă dar care manifestă o atitudine de independenţă faţă de Kremlin.
Prima pe "lista scurtă" este Ucraina, o ţară care, din perspectiva Moscovei, şi-a luat un avînt prea mare către UE şi NATO. În acest context, "arma energetica" îşi poate arăta forţa, Gazprom anunţînd deja că din 2009 preţul pentru Ucraina va creşte cu peste 100%, respectiv de la 179,5 $/1000 mc la 400$/mc. Lovitura va fi teribilă în contextul în care, potrivit estimărilor, acest fapt va duce valoarea importurilor anuale de gaze ale Ucrainei de la aproximativ 10 miliarde de dolari, la actualul tarif, la peste 22 de miliarde de dolari.
Intersant de remarcat este faptul că argumentul scumpirii gazelor importate de Gazprom din Turkmenistan ca pretext pentru majorarea preţului pentru Ucraina se susţine doar parţial în contextul în care Turkmenistanul cere o majorare de 150 de dolari/1000 mc, iar Gazprom scumpeşte gazul livrat Ucrainei cu 221,5 dolari/1000 mc. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe