x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia ar putea crea un Fond suveran de investiţii de 90 de miliarde de dolari

Rusia ar putea crea un Fond suveran de investiţii de 90 de miliarde de dolari

20 Iun 2017   •   18:52
Rusia ar putea crea un Fond suveran de investiţii de 90 de miliarde de dolari

Rusia ar putea consolida cele două fonduri suverane de investiţii pentru a crea un singur tezaur, de 90,7 miliarde de dolari, transmite Bloomberg. 

După ce a fost epuizat Fondul de rezervă - folosit pentru a cârpi găurile din buget - autorităţile ar putea lua în considerare fuziunea sa cu un alt fond de economii realizat în perioada în care preţul ţiţeiului a fost la un nivel ridicat, a explicat ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov. 

"Cu siguranţă, situaţia s-a schimbat" de când Rusia a înfiinţat cele două fonduri suverane de investiţii. "Preţul ţiţeiului a scăzut şi nu mai putem înlocui acum fondurile", a apreciat Siluanov. Rusia este cel mai mare exportator de ţiţei şi gaze din lume iar în ultimii ani veniturile bugetare au fost afectate de scăderea preţurilor materiilor prime. 

În 2014, autorităţile au înfiinţat Fondul de stabilizare, alimentat cu banii din exporturile de energie, iar după patru ani acesta a fost împărţit în Fondul de rezervă şi Fondul naţional al prosperităţii. 

Siluanov a declarat că Executivul încă trebuie să finalizeze toate investiţiile în infrastructură făcute din Fondul naţional al prosperităţii. Acesta deţine active de 74,2 miliarde de dolari iar aproape două treimi sunt denominate în euro, lire sterline şi dolari. 
Ministerul de Finanţe va prezenta Guvernului propunerile referitoare la noul fond suveran de investiţii, a precizat Anton Siluanov. 

Activele Fondului de rezervă au scăzut la 16,5 miliarde de dolari, de la aproape 92 de miliarde de dolari în 2014. 

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Rusia fond