x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia are un plan de acţiune SECRET în caz de atac american în Siria. Declaraţiile preşedintelui Vladimir Putin

Rusia are un plan de acţiune SECRET în caz de atac american în Siria. Declaraţiile preşedintelui Vladimir Putin

04 Sep 2013   •   12:39
Rusia are un plan de acţiune SECRET în caz de atac american în Siria. Declaraţiile preşedintelui Vladimir Putin
Sursa foto: MAXIM SHIPENKOV / POOL/EPA

Rusia are un plan de acţiune în cazul în care preşedintele american Barack Obama va obţine sprijinul Congresului SUA cu privire la utilizarea forţei împotriva Siriei, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, într-un amplu interviu acordat marţi seara agenţiei de presă Associated Press şi postului de televiziune Pervîi Kanal, cu prilejul summitului G-20 de la Sankt-Petersburg (5-6 septembrie), citat miercuri de agenţia de presă Regnum. 

Şeful statului rus a amendat insistenţa cu care corespondentul AP, John Daniszewski (vicepreşedintele agenţiei), încerca să afle în ce constă anume acest plan, notează agenţia citată de presă. 'Lucraţi în mass-media sau la CIA? Îmi puneţi întrebări care sunt puse de angajaţi ai altor instituţii. Acestea sunt planurile Rusiei în cazul evoluţiei situaţiei după primul, al doilea sau al treilea scenariu.Avem propriile noastre idei despre ce şi cum să facem în cazul fie a unei acţiuni în forţă sau fără forţă' în Siria, a afirmat Putin, adăugând că 'încă este prematur să vorbim despre aceasta'.

Preşedintele american Barack Obama şi-a anunţat la 31 august decizia de efectua un atac militar împotriva Siriei, iar acum încearcă să obţine sprijinul Congresului cu privire la o posibilă intervenţie militară în conflictul sirian.

În interviul amintit, Putin a abordat şi alte chestiuni în afară de Siria, exprimând părerea că, 'uneori, are impresia că Departamentul de Stat al SUA este interesat ca în Rusia să persiste o situaţie instabilă', relatează agenţia RIA Novosti, potrivit Agerpres.

'Uneori, ni se creează această impresie - vă spun sincer, am spus-o, de altfel şi omologilor mei americani. Cu greu îmi pot imagina că ambasadorul rus la Washington ar putea colabora activ cu mişcarea "Occupy Wall Street". Noi nu facem acest lucru, dar o parte din personalul ambasadei SUA consideră că un astfel de lucru este normal', a afirmat Vladimir Putin, referindu-se la sprijinul acordat de diplomaţii americani opoziţiei ruse.

Cu toate acestea, preşedintele rus a lăsat să se înţeleagă că nu este deranjat de decizia lui Barack Obama de a se întâlni cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu ocazia summitului de la Sankt Petersburg. 'Aceasta este o practică a diplomaţiei americane de a-şi demonstra sprijinul pentru societatea civilă. Nu văd nimic în neregulă în aceasta. Dimpotrivă, salutăm un astfel de demers, pentru a exista o înţelegere deplină a ceea ce se întâmplă în societatea noastră', a spus şeful statului rus.

După cum au relatat anterior unele agenţii de presă, în timpul summitului G-20 de la Sankt Petersburg, liderul american se va întâlni cu reprezentanţi ai ONG-urilor ruse şi ai minorităţilor sexuale.

În acelaşi timp, Vladimir Putin a negat zvonurile că s-ar plictisi în timpul convorbirilor cu Obama. Discuţiile sale cu Obama sunt întotdeauna foarte constructive, foarte substanţiale şi destul de sincere. În acest sens, preşedintele Statelor Unite este un interlocutor foarte bun, a spus Putin, în interviul menţionat, potrivit RIA Novosti.

×