x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia avertizează Germania cu privire la planul de înarmare al autorităților de la Berlin

Rusia avertizează Germania cu privire la planul de înarmare al autorităților de la Berlin

03 Iun 2022   •   15:55
Rusia avertizează Germania cu privire la planul de înarmare al autorităților de la Berlin
Sursa foto: Maria Zaharova/a3

Moscova avertizează Germania în legătură cu planul de înarmare și sugerează că situaţia este comparabilă cu cea din Al II-lea Război Mondial.

"Percepem declaraţiile cancelarului german ca fiind o nouă confirmare că Berlinul a lansat o cursă de remilitarizare accelerată a ţării. Oare cum se va încheia acest lucru? Se ştie din istorie...", a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, referindu-se la al II-lea Război Mondial, potrivit cotidianului Le Figaro.

Germania vrea s[ investeasc[ 100 de miliarde de euro pentru ]nzestrare militară. Guvernul Olaf Scholz vrea să consolideze rapid apărarea ţării, în contextul deteriorării mediului de securitate. Autoritățile de la Berlin vor să achiziționeze avioane militare, nave și submarine, pe fondul războiului din Ucraina. 

Prin urmare, guvernul german  a stabilit să cumpere între 45 şi 60 de elicoptere Chinook, produse de compania americană Boeing, pe care armata germană ar urma să le primească în perioada 2023-2029. Armata germană va înlocui avioanele de vânătoare Tornado cu aeronave multirol F-35 achiziţionate din Statele Unite. De asemenea, vor fi cumpărate din SUA şi elicoptere de atac. Avioanele militare Eurofighter ar urma să fie modernizate. În total, pentru achiziţia de avioane militare, elicoptere şi drone vor fi alocate 40 de miliarde de euro, potrivit unui document vizualizat de publicaţia Süddeutsche Zeitung.

Germania intenţionează să cumpere şi noi sisteme antiaeriene, precum şi aparate de telecomunicaţii. Planul de achiziţii include şi noi vehicule blindate, precum şi investiţii în dezvoltarea unor echipamente militare în colaborare cu Franţa. Forţele Navale germane vor primi 20 de miliarde de euro pentru cumpărarea de corvete, fregate şi submarine.

Planul de suplimentare a bugetului militar a fost însă blocat, vineri, în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, prin intervenţiile formaţiunilor Die Linke (stânga) şi Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta). Votul nu a putut avea loc din cauza obiecţiilor formulate de cele două formaţiuni de opoziţie, astfel că planul ar urma să fie aprobat formal săptămâna viitoare, conform publicaţiei Der Spiegel. Suplimentarea bugetului militar necesită modificarea Constituţiei Germaniei.

×
Subiecte în articol: germania Rusia inarmare