x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia CRITICĂ presiunile Germaniei şi SUA privind gazoductul Nord Stream 2

Rusia CRITICĂ presiunile Germaniei şi SUA privind gazoductul Nord Stream 2

24 Dec 2021   •   22:05
Rusia CRITICĂ presiunile Germaniei şi SUA privind gazoductul Nord Stream 2

Kremlinul a criticat, vineri, ameninţările Germaniei şi ale Statelor Unite cu blocarea funcţionării gazoductului Nord Stream 2, cerând evitarea "dramatizării" situaţiei şi reiterând că nu intenţionează să atace Ucraina.

Gazoductul Nord Stream 2 este folosit de Occident ca "element de negociere" şi instrument de a exercita presiuni asupra Rusiei, a acuzat vineri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, într-un interviu acordat publicaţiei Meshdunarodnaja Schisn, informează agenţia DPA şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Nu este necesară nicio dramatizare, mai ales că nimeni nu va ataca Ucraina", a subliniat Serghei Riabkov. Liderii europeni "par a fi indiferenţi faţă de preţul gazelor. Sunt pregătiţi să scoată bani din buzunare pentru a demonstra solidaritatea transatlantică împotriva Rusiei", a subliniat Serghei Riabkov.

Criticile Rusiei intervin după ce Annalena Baerbock, noul ministru de Externe de la Berlin, a avertizat că un atac militar al Rusiei asupra Ucrainei ar atrage "consecinţe diplomatice şi economice semnificative", semnalând că ar putea fi blocat gazoductul Nord Stream 2, între Rusia şi Germania. Annalena Baerbock a precizat, într-un interviu acordat postului tv ZDF, că există un acord între Germania şi Statele Unite ca, "în cazul escaladării crizei, gazoductul să nu devină funcţional".

Vicepremierul rus Aleksandr Novak a declarat vineri că se aşteaptă ca gazoductul Nord Stream 2, care face legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, să primească autorizaţiile de funcţionare până la jumătatea anului viitor.

Statele Unite s-au opus constant gazoductului Nord Stream 2, dar Administraţia Joseph Biden a dispus anularea unor sancţiuni impuse unei companii europene, pentru a evita deteriorarea relaţiilor cu Germania şi cu Uniunea Europeană. Fostul preşedinte american Donald Trump a criticat frecvent proiectul gazoductului Nord Stream 2. Statele Unite susţin că vor reducerea dependenţei Europei de resursele energetice ruse. Moscova acuză Wahingtonul că vrea să vândă gaze în Europa. Uniunea Europeană a denunţat presiunile SUA.

Şi Ucraina a criticat gazoductul, argumentând că Rusia încearcă să evite exporturile de gaze spre Europa pe teritoriul ucrainean. Serhij Makohon, directorul general al Operatorului de Transport al Gazelor Naturale din Ucraina (GTSOU), a afirmat joi că reţeaua energetică ucraineană rămâne principala alternativă la gazoductul Nord Stream 2. "În istoria tranzitului de gaz ucrainean nu au existat niciodată probleme tehnice. Suntem pregătiţi să suplimentăm cu 100 de miliarde de metri cubi de gaz tranzitul spre Uniunea Europeană", a afirmat Serhij Makohon, potrivit publicaţiei germane Die Welt.

În iulie, cancelarul german de la acea vreme, Angela Merkel, a admis, după întrevederea cu preşedintele SUA, Joseph Biden, că evaluările privind gazoductul sunt "diferite", dar a subliniat că Ucraina va rămâne o ţară de tranzit a gazului natural. "Am vorbit şi despre Rusia şi Ucraina şi, în acest context, şi despre proiectul Nord Stream 2; avem evaluări diferite despre ce presupune acest proiect, dar vreau să spun foarte clar că ideea noastră este şi rămâne că Ucraina va fi în continuare o ţară de tranzit a gazului natural, că Ucraina, la fel ca orice altă ţară din lume, are dreptul la integritate teritorială, tocmai de aceea suntem implicaţi în procesul de pace de la Minsk; vom rămâne activi pentru a ne asigura că Rusia respectă dreptul Ucrainei de a fi în continuare ţară de tranzit; deci, Nord Stream 2 este un proiect alternativ, nu va înlocui tranzitul de gaze prin Ucraina", a subliniat Angela Merkel în iulie.

În vara anului 2020, 24 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2, iar Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei. Comisia Europeană a explicat că "a fost o acţiune informală la care statele membre s-au putut ralia pe bază de voluntariat". Ameninţările SUA cu sancţiuni "se înscriu într-o tendinţă mai largă, una îngrijorătoare", a explicat atunci un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Germania a respins ameninţările Administraţiei Donald Trump asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, subliniind că vrea intensificarea suveranităţii Uniunii Europene.

(sursa: Mediafax)

×