Doi oficiali de rang înalt au murit în urma deraierii trenului care făcea legătura între Moscova şi Sankt Petersburg, vineri seara, a declarat guvernatorul din Sankt Petersburg, Valentina Matvienko, pentru agenţia Interfax. Potrivit acestuia, printre morţi figurează directorul fondului pentru rezerve de urgenţă, Boris Evstratikov, şi fostul senator Serghei Tarasov.
Anchetatorii ruşi au confirmat sâmbătă ipoteza atentatului, în urma deraierii trenului de pasageri Nevski Express, care a provocat moartea a cel puţin 26 de persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu. "Este vorba într-adevăr despre un atentat", a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei de anchetă a Parchetului, Vladimir Markin, pentru agenţia Interfax. Această ipoteză era deja privilegiată de autorităţi.
Anchetatorii Parchetului rus au anunţat de altfel că au descoperit resturile unui dispozitiv exploziv în locul în care a deraiat trenul şi că a fost demarată o anchetă pentru "terorism", potrivit unui comunicat. "Grupul de anchetatori din cadrul comisiei de anchetă a Procurorului Rusiei a descoperit şi ridicat resturile unui dispozitiv exploziv", a precizat comisia în comunicat.
Directorul serviciilor de securitate ruse (FSB, fost KGB), Aleksandr Bortnikov, a afirmat la rândul său că bomba avea o putere echivalentă cu cea a şapte kilograme de TNT. Nici o revendicare credibilă nu a fost anunţată sâmbătă după-amiază, însă ministrul rus de Interne, Raşid Nurgaliev, a dat asigurări că poliţia dispune de indicii.
"Primim multe informaţii, orice informaţie este importantă şi stabilim protrete-robot. Avem indicii precum că mai multe persoane au participat" la atentat, a declarat el, potrivit RIA Novosti. "Vreau să spun că există multe elemente care pot indica direcţia de urmat pentru soluţionarea acestei crime", a adăugat ministrul.
Parchetul, Ministerul Sănătăţii şi cel pentru Situaţii de Urgenţă au menţionat la rândul lor cel puţin 26 de morţi, peste 100 de răniţi şi 18 dispăruţi, în timp ce bilanţurile precedente variau între 25 şi 39 de morţi. "La ora actuală suntem informaţi despre moartea a 26 de persoane. Nu ştim nimic despre soarta altor 18 persoane", a precizat ministrul Sănătăţii, Tatiana Golikova. Un al doilea dispozitiv exploziv, desoperit în apropierea liniei ferate
Directorul căilor ferate ruse, Vladimir Iakunin, a afirmat că un al doilea dispozitiv exploziv nu a funcţionat corespunzător şi a fost descoperit sâmbătă, în jurul orei 14.00 (13.00, ora României), în apropierea liniei ferate. El a mai spus că circumstanţele dramei amintesc de explozia care a dus la deraierea trenului Nevski Express în august 2006, când au fost rănite 60 de persoane. Iakunin a promis că traficul va fi restabilit pe această linie înainte de sfârşitul zilei, în condiţiile în care numeroase trenuri ce fac legătura între nordul Rusiei şi Moscova aveau întârzieri de mai multe ore.
În cursul dimineţii, televiziunea rusă a difuzat o videoconferinţă între preşedintele Dmitri Medvedev şi principalii oficiali din cadrul celulei de criză. Şeful statului a cerut forţelor de ordine să "facă în aşa fel încât să evite haosul" şi a ordonat "poliţiei să ajute oamenii".
Deraierea a avut loc pe una dintre liniile feroviare cele mai frecventate din Rusia, Moscova-Sankt Petersburg, la 284 de kilometri de fosta capitală imperială, în apropierea satului Uglovka, într-o zonă de păduri şi mlaştini. Deraierea mai multor vagoane ale Nevski Express, utilizat adesea de turiştii străini, a avut loc vineri, în jurul orei 21.30 (20.30, ora României), la limita dintre regiunile Novgorod şi Tver.
Cel puţin cinci dintre cele 14 vagoane au fost afectate de explozie, ultimele trei fiind cel mai grav avariate.
Citește pe Antena3.ro