x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia expulzează doi diplomaţi NATO

Rusia expulzează doi diplomaţi NATO

de Mihaela Matachita    |    07 Mai 2009   •   00:00

Rusia a expulzat doi diplomaţi canadieni care lucrează pentru biroul NATO din Moscova, în replică la "gestul neprietenesc" al Alianţei, care, săptămâna trecută, a expulzat doi diplomaţi ruşi din Bruxelles, în cadrul scandalului de spionaj al unui oficial eston.



Ambasadorul canadian la Moscova, Ralph Lysyshyn, a fost chemat la Ministerul rus de Externe unde i s-a comunicat că Rusia "a fost forţată să ia această decizie" de "gestul neprietenesc al Alianţei Nord-Atlantice". Cei doi diplomaţi canadieni exlpulzaţi sunt directorul biroului de informare al NATO din capitala rusă şi adjunctul său. Canada a calificat decizia Moscovei drept "contraproductivă".

Săptămâna trecută, NATO a expulzat doi diplomaţi ruşi din Bruxelles, ca răspuns la un scandal de spionaj recent în care a fost implicat un oficial eston, racolat cu decenii în urmă de KGB. În februarie, Herman Simm, fost oficial din Ministerul eston al Apărării, a fost găsit vinovat de spionaj şi a fost condamnat la 12 ani şi jumătate de închisoare. Simm a recunoscut că a vândut secrete NATO către Rusia. Pentru peste 2.000 de documente, el a primit 106.000 de dolari. Rusia a negat implicarea în acest caz.

Expulzarea celor doi diplomaţi este logică, a declarat miercuri şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care a dat asigurări că îşi doreşte revenirea la "un parteneriat normal" cu Alianţa, a relatat AFP. "Acestea sunt regulile jocului. Partenerii noştri din cadrul NATO, mai ales cei care au iniţiat expulzarea diplomaţilor ruşi, nu s-ar fi putut aştepta la altceva", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă împreună cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski. Marţi, Lavrov îşi anulase participarea la Consiliul NATO-Rusia prevăzut la sfârşitul lui mai şi a cărui reuniune ministerială nu a mai avut loc de la conflictul ruso-georgian din august trecut.

Tensiunile dintre Rusia şi NATO intervin în contextul în care 1.000 de militari din 18 state membre ale Alianţei au început, miercuri, manevre în Georgia, foarte criticate de Moscova.

×
Subiecte în articol: externe nato