Preşedintele rus a semnat un decret ce suspendă participarea Rusiei la Tratatul Forţelor Convenţionale in Europa, documentul-cheie pentru asigurarea securităţii pe continentul european.
MORATORIU - ţarul de la Kremlin zguduie securitatea europeană
Preşedintele rus a semnat un decret ce suspendă participarea Rusiei la Tratatul Forţelor Convenţionale in Europa, documentul-cheie pentru asigurarea securităţii pe continentul european.
Legea fusese adoptată de Duma de Stat (Camera Inferioară a Parlamentului rus) la data de 7 noiembrie şi de Consiliul Federaţiei (Camera Superioară), la data de 16 noiembrie. Tratatul privind Forţele Convenţionale in Europa este un tratat-cheie, ce reglementează securitatea in Europa, in care Rusia era participantă. Decretul a fost semnat de Putin joi seara, insă Kremlinul a făcut anunţul abia ieri. "Am aflat in cursul acestei dimineţi" că şeful statului a semnat legea "privind suspendarea, de către Federaţia Rusă, a participării la Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa", a declarat unul dintre ofiţerii de presă ai Kremlinului, citat de agenţiile de presă ruse.
DUŞMANUL NATO. Retragerea Rusiei devine efectivă din data de 12 decembrie. Putin, care se opune categoric extinderii NATO pănă la graniţele ţării sale, şi-a motivat decizia prin faptul că nu a ajuns la un acord cu Alianţa, privind versiunea revizuită a tratatului. Dar, după intrarea in vigoare a moratoriului, Rusia "nu inseamnă că va deplasa imediat trupe pe flancurile sale. Dar ne rezervăm dreptul de a ne deplasa forţele pe teritoriul nostru, acolo unde considerăm că această măsură este indispensabilă", a precizat o oficialitate de rang inalt din Ministerul Apărării rus, reluănd declaraţiile făcute in ultimele săptămăni de mai mulţi generali ai armatei. Rusia a luat poziţie impotriva Vestului şi după ce americanii au anunţat că vor instala un scut an-tirachetă in Europa, pentru a contracara eventuale atacuri din partea unor ţări aflate pe "lista neagră" a Washingtonului, ca Iranul sau Coreea de Nord.
Tratatul CFE a fost semnat in 1990, cu un an inaintea destrămării URSS, de statele membre NATO şi de cele semnatare ale Pactului de la Varşovia. Documentul, care limitează folosirea tancurilor, avioanelor şi armelor grele pe continent, a fost "adaptat" in 1999, la Istanbul, pentru a lua in considerare dispariţia blocului sovietic. Statele NATO nu au ratificat insă această nouă versiune, cerănd retragerea trupelor ruseşti din regiunile separatiste proruse din fostele republici sovietice Georgia şi Republica Moldova.
sanziana.stancu@jurnalul.ro