x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia inlocuieste South Stream cu Turk Stream. Dupa 2019, Ucraina ''sare'' din traseul gazelor rusesti

Rusia inlocuieste South Stream cu Turk Stream. Dupa 2019, Ucraina ''sare'' din traseul gazelor rusesti

de Dan Constantin    |    28 Mai 2015   •   14:01
 Rusia inlocuieste South Stream cu Turk Stream. Dupa 2019, Ucraina ''sare'' din traseul gazelor rusesti

Gazprom a facut oferte unor companii din Italia si Germania pentru a participa la inceperea lucrarilor la noul proiect gazier numit Turk Stream.

Analistii de la Stratfor considera ca notificarea unor comenzi pentru 150 mii tone tevi metalice indica o incepere a lucrarilor ,anuntata de altfel de Gazprom pentru luna iunie.

Proiectul face parte din strategia grupului rus de a scoate Ucraina din traseul de livrare a gazelor catre Europa. Gazprom a anuntat ca intentioneaza sa nu mai foloseasca din 2019 magistrala de transport care tranziteaza Ucraina urmand sa foloseasca traseul prin Turcia.

Turk Stream este proiectat la o capacitate de 63 de miliarde metri cubi anual, similara cu a proiectului South Stream,ingropat in decembrie 2014.

Traversarea Marii Negre se va face prin zona exclusiva economica a Turciei. Stratfor apreciaza ca lucrarea se va face fragmentat., prin constriurea unei prime conducte din cele patru ale fascicolului, care asigura 25 la suta din capacitatea finala.

Utilizarea conductei este conditionata de realizarea unei infrastructuri de transport europene care sa preia gazul adus in punctul european al Turciei.
Gazprom nu poate interveni in UE ca transportator si distribuitor de gaze si are nevoie de colaborarea cu alte entitati.

Potrivit analizei citate, Turcia spera la o reducere de 10 la suta a costurilor energiei prin participarea la noul proiect gazier.

Amortirea livrarilor de gaz rusesc prin Ucraina are consecinte si pentru Romania.Importul de gaze care echilibreaza consumul intern se face prin conducta care traverseaza Ucraina. Iinformatiile disponibile arata ca se lucreaza la o conexiune transdanubiana cu Bulgaria , care ar putea sa devina tara de tranzit pentru gazul rusesc adus prin Turk Stream 

×