x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia nu are de ce să se teamă

Rusia nu are de ce să se teamă

de George Daniel Ripa    |    06 Iun 2007   •   00:00
Rusia nu are de ce să se teamă
Sursa foto: MANDEL NGAN/


Schimbul de replici dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi democraţiile occidentale a intrat intr-o nouă fază, reamintind tot mai mult de perioada războiului rece.




Schimbul de replici dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi democraţiile occidentale a intrat intr-o nouă fază, reamintind tot mai mult de perioada războiului rece.

Afirmaţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, care anunţa incă de acum două zile că ţara sa se pregăteşte să reia poziţia strategică din perioada războiului rece, aceea de lansare de rachete asupra Europei, au primit un răspuns dur din partea oficialilor europeni. "Astfel de comentarii nu sunt folositoare şi nu sunt binevenite", a declarat purtătorul de cuvănt al NATO, James Appathurai. Cel mai important răspuns a venit chiar din partea preşedintelui american, aflat in vizită in Republica Cehă. "Rusia nu este inamicul nostru. Mesajul pe care i-l voi transmite lui Putin este că nu are de ce să se teamă de scutul antirachetă", a spus Bush. "Trebuie să ne unim forţele pentru a lupta cu duşmanii reali, nu cu cei ipotetici", a declarat ironic Bush.
Nici Germania nu a rămas datoare cu un răspuns preşedintelui rus. "Este important pentru mine ca toată lumea să inţeleagă foarte bine că perioada războiului rece s-a incheiat pentru totdeauna", a declarat cancelarul german Angela Merkel presei ruse.

SUPĂRAT. Preşedintele rus a redeschis şi ieri problema scutului american antirachetă şi a bazelor americane din Europa Centrală şi de Est. "Partenerii noştri... umplu Europa centrală cu noi armamente. O nouă bază in Bulgaria, incă una in Romănia, interceptoare in Polonia, un radar in Cehia", s-a plăns Putin. Analistul The Times, Michael Binyon, susţine intr-un editorial publicat ieri că preşedintele rus indreaptă ţara către o nouă formă de fascism.

×
Subiecte în articol: externe