x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia nu "sacrifică" Iranul pentru acordul START

Rusia nu "sacrifică" Iranul pentru acordul START

de Irina Cristea    |    14 Iul 2009   •   00:00

Înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului nu va reprezenta "moneda de schimb" pentru noul tratat de dezarmare nucleară START dintre Rusia şi SUA.



Surse din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, citate de AFP, spun că nu există nici un motiv ca aceste două subiecte să fie puse în discuţie împreună. "Cu atât mai puţin există motive să ne aşteptăm ca, în caz de înregistrare a unor progrese în cadrul negocierilor privind reducerea armelor strategice, Rusia să fie pregătită să cedeze în privinţa înăspririi sancţiunilor împotriva Iranului", a declarat sursa citată.

Gary Samore, înaltul reprezentant pentru dezarmare din partea administraţiei americane, a apreciat recent că încheierea unui acord ruso-american asupra dezarmării ar putea determina Rusia să adopte o poziţie mai fermă faţă de Iran.

La începutul săptămânii trecute, americanii afirmau că ei cred că preşedintele lor, Barack Obama, l-a convins pe omologul său rus, Dmitri Medvedev, de realitatea pericolului iranian, în timpul vizitei sale la Moscova.

Rusia s-a opus în mai multe rânduri introducerii de noi sancţiuni împotriva Iranului, care este aliatul său în regiune şi care continuă programul său de îmbogăţire nucleară, susceptibil să se încheie cu fabricarea unei bombe atomice, în pofida dezaprobării internaţionale. 

×
Subiecte în articol: externe