x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia obţine sprijinul Chinei şi al altor state din Asia Centrală

Rusia obţine sprijinul Chinei şi al altor state din Asia Centrală

de Mihaela Matachita    |    29 Aug 2008   •   00:00

 CRIZA GEORGIANĂ. Lavrov şi Kouchner “se duelează”
China şi alte patru state din Asia centrală şi-au exprimat joi, la Duşanbe, sprijinul faţă de “rolul activ” al Rusiei în rezolvarea conflictului cu Georgia, potrivit unui proiect de declaraţie comună difuzat de Kremlin, relatează AFP.



 CRIZA GEORGIANĂ. Lavrov şi Kouchner “se duelează”
China şi alte patru state din Asia centrală şi-au exprimat joi, la Duşanbe, sprijinul faţă de “rolul activ” al Rusiei în rezolvarea conflictului cu Georgia, potrivit unui proiect de declaraţie comună difuzat de Kremlin, relatează AFP.

China şi alte state “susţin rolul activ al Rusiei în cadrul operaţiunilor de pace şi cooperare în regiune”, au precizat şase state, Rusia, China, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Kîrgîzstan (ultimele patru republici au făcut parte din URSS), într-un comunicat semnat de preşedinţii lor în cadrul summitului regional al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, desfăşurat în capitala Tadjikistanului, Duşanbe.

Cu o zi înainte, China îşi exprimase îngrijorarea faţă de acţiunile Rusiei în Georgia, după ce Moscova a recunoscut independenţa regiunilor georgiene separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Pînă miercuri, Beijingul evitase să comenteze public conflictul ruso-georgian, care a generat tensiuni între Moscova şi Occident. China se opune divizării statelor, din cauza disputelor sale pe tema Taiwanului şi a altor regiuni. Declaraţia oficială a Beijingului a intervenit în aceeaşi zi în care preşedintele chinez Hu Jintao s-a întîlnit cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, în Tadjikistan, înaintea summitului de la Duşanbe.

SANCŢIUNI. Liderii Uniunii Europene (UE) iau în considerare adoptarea de sancţiuni împotriva Rusiei, înaintea summitului lor de luni în cadrul căruia se va discuta situaţia din Georgia, a declarat joi ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner. Întrebat la o conferinţă, la Paris, despre măsurile care ar putea fi luate împotriva Rusiei la summitul UE, din cauza refuzului acesteia de a-şi retrage trupele din Georgia, Kouchner a declarat: “Sancţiunile sînt luate în considerare, precum şi alte mijloace”. El nu a oferit alte detalii. Franţa, care exercită preşedinţia semestrială a UE şi care a mediat un acord de pace între Rusia şi Georgia, este nemulţumită că Moscova nu respectă planul şi, în plus, a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei. Kouchner a precizat însă că Parisul va avea răbdare.

IRONII. În replică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ironizat, afirmînd că UE este “pur şi simplu iritată” din cauza eşecurilor Georgiei. “Se întîmplă să fie iritaţi pentru că «mica jucărie» a anumitor capitale occidentale nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor lor”, a declarat Lavrov jurnaliştilor, înaintea summitului de la Duşanbe.

La rîndul său, Bernard Kouchner apreciase, la Radio Europe 1, că ruşii sînt “puţin nervoşi”, în replică la o declaraţie a lui Lavrov, care a ironizat “imaginaţia sa bolnăvicioasă”. Ministrul rus se referea la afirmaţia omologului său francez că Rusia ar avea şi “alte obiective” printre care “Crimeea, Ucraina şi Republica Moldova”.

MEDITERANA. Marina rusă va folosi din ce în ce mai frecvent porturile siriene, în cadrul unei prezenţe militare sporite în Marea Mediterană, a relatat Reuters, citînd un diplomat rus, însărcinatul cu afaceri Igor Beliaev, în capitala Siriei. Preşedintele sirian Bashar al-Assad a susţinut recenta ofensivă a Rusiei în Georgia, în cadrul unei vizite la Moscova, săptămâna trecută. Rusia se bazează pe faptul că Siria îi va pune la dispoziţie portul Tartous, drept principal punct de staţionare în Mediterană. Potrivit site-urilor de ştiri de pe Internet, o unitate navală rusă, inclusiv Portavionul “Amiralul Kuzneţov”, a staţionat în portul Tartous în cursul acestei luni.

CRITICI. Fostul preşedinte georgian Eduard Şevardnadze, ministru de Externe sovietic pe vremea URSS-ului lui Mihail Gorbaciov, a declarat că liderii ruşi vor regreta “toată viaţa că au recunoscut independenţa regiunilor separatiste georgiene, gest care ar putea încuraja forţele separatiste din Rusia”, a relatat AFP. Într-un interviu publicat joi de cotidianul japonez Asahi Shimbun, Şevardnadze a spus că “aceasta va conduce la discuţii pentru recunoaşterea independenţei Ceceniei şi Daghestanului”, două republici ale Federaţiei Ruse, marcate de insurecţii separatiste. Şevardnadze s-a pronunţat în favoarea unui boicot al Jocurilor Olimpice de iarnă, programate în 2014, la Soci, în vecinătatea republicii separatiste georgiene Abhazia. Şevardnadze l-a acuzat pe actualul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, că s-a apropiat prea mult de Statele Unite şi a subliniat că Georgia este marele perdant al acestui conflict, armata rusă fiind în continuare staţionată în portul Poti de la Marea Neagră.

×
Subiecte în articol: externe Rusia georg