x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Opozantul nr.1 al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, condamnat la plata a 1,2 milioane de euro pentru „defăimare”

Rusia: Opozantul nr.1 al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, condamnat la plata a 1,2 milioane de euro pentru „defăimare”

28 Oct 2019   •   20:50
Rusia: Opozantul nr.1 al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, condamnat la plata a 1,2 milioane de euro pentru „defăimare”

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat, luni, de către un tribunal din Moscova, împreună cu organizaţia sa anticorupţie, la plata a 88 de milioane de ruble (circa 1,2 milioane de euro) daune-interese pentru o societate controlată de un om de afaceri apropiat Kremlinului, informează France Presse.

Navalnîi, organizaţia lui „Fondul de luptă împotriva corupţiei” (FBK) şi o aliată a sa, Liubov Sobol, au fost condamnaţi pentru „defăimare”, în urma unei plângeri depuse de o companie de catering în şcoli, care a fost criticată în februarie pentru calitatea produselor sale, într-o anchetă FBK.

În ancheta sa, FBK afirma, citând o fostă angajată a acestei societăţi, „Moskovski Şkolnik” („Elevul din Moscova”), că această structură este controlată de omul de afaceri Evgheni Prigojin, considerat un apropiat al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

„Ei otrăvesc copiii în şcoli şi grădiniţe”, a acuzat Aleksei Navalnîi într-un mesaj publicat luni pe pagina sa de Facebook. „Cazurile de dizenterie au fost confirmate prin dovezi documentate. Dar noi suntem cei care trebuie să plătim”, a spus el indignat, reacţionând la decizia instanţei.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, Liubov Sobol şi FBK trebuie să plătească fiecare 29 milioane de ruble (circa 400.000 de euro) societăţii „Moskovski Şkolnik”.

Totodată, FBK trebuie să publice o dezminţire a informaţiilor difuzate în cadrul acestei anchete cu privire la respectiva companie.

Aleksei Navalnîi va contesta această decizie a tribunalului, a precizat purtătoarea de cuvânt citată.

În ultimele luni, autorităţile ruse şi-au accentuat presiunea asupra lui Aleksei Navalnîi, un avocat de 43 de ani care şi-a câştigat popularitatea pe reţelele sociale, unde anchetele sale cu privire la corupţia la vârful puterii ruse înregistrează vizualizări numeroase.

Acuzată de „spălare de bani”, organizaţia lui anticorupţie a fost vizată de numeroase percheziţii în octombrie şi desemnată ca „agent străin”. Această calificare introdusă de o lege în 2012 este utilizată pentru a desemna o organizaţie care primeşte finanţare dintr-o altă ţară şi desfăşoară „activitate politică”.

Acest concept vag a vizat numeroase grupuri critice la adresa puterii ruse, „agenţii străini” fiind supuşi unor importante constrângeri administrative şi financiare şi fac obiectul unei supravegheri sporite.

Potrivit susţinătorilor lui Navalnîi, mobilizarea în vară a unei importante mişcări de contestare la apelul acestuia înaintea alegerilor municipale din Moscova se află la originea acestor urmăriri.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi