x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Pentru influenţă

Rusia: Pentru influenţă

de Sînziana Stancu    |    04 Ian 2008   •   00:00

Rusia vede in disputele internaţionale privind statutul unor regiuni separatiste, ca Transnistria, Abhazia sau Osetia de Sud, un prilej foarte bun pentru afirmarea ei in regiune

Rusia vede in disputele internaţionale privind statutul unor regiuni separatiste, ca Transnistria, Abhazia sau Osetia de Sud, un prilej foarte bun pentru afirmarea ei in regiune, prin creşterea influenţei sale in fostul spaţiu sovietic şi, in acelaşi timp, de iritare a Occidentului, comentează Financial Times. Moscova e cu ochii in special pe Caucaz, unde minorităţile de diferite etnii sunt dintotdeauna dornice să-şi afirme independenţa.

DISPUTE. In privinţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, Statele Unite şi Uniunea Europeană susţin eforturile Georgiei de reinstituire a autorităţii asupra acestora şi de aderare la NATO, in timp ce in cazul Tansnistriei şi Republicii Moldova susţin unificarea acestora, precum şi cooperarea cu Chişinăul. Dacă insă Rusia va recunoaşte pănă la urmă Abhazia şi Osetia de Sud, aşa cum se zvoneşte in cercurile politice de la Moscova, iar apoi şi Transnistria, iţele se incurcă, iar cooperarea cu Occidentul devine mai dificilă din cauza conflictelor de interese ale Rusiei, pe de o parte, şi ale SUA şi UE, pe de alta, privind aceste zone.

×
Subiecte în articol: externe