x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia plătește infractori pentru a semăna „haos” în Europa! Avertisment al șefului spionajului britanic

Rusia plătește infractori pentru a semăna „haos” în Europa! Avertisment al șefului spionajului britanic

de Alexandru Dănciulescu    |    09 Oct 2024   •   11:57
Rusia plătește infractori pentru a semăna „haos” în Europa! Avertisment al șefului spionajului britanic

Șeful MI5 din Marea Britanie avertizează că Rusia și Iranul angajează infractori pentru a întreprinde misiuni de sabotaj și atacuri asupra disidenților din Europa.

Serviciile de spionaj ale Kremlinului se află într-o „misiune susținută pentru a genera haos” pe străzile din Europa, a avertizat șeful agenției de spionaj intern din Marea Britanie, afirmând că numărul investigațiilor în privința amenințărilor orchestrate de către un stat, de care se ocupă agenția sa, a crescut cu aproape jumătate în ultimul an.

Directorul general al MI5, Ken McCallum, susține că Rusia și Iranul se bazează tot mai mult pe infractori mărunți pentru a declanșa incendii, sabotaje și atacuri asupra disidenților, menite să semene haos în Europa.

Rusia, în special, intensifică atacurile cibernetice și dependența de agenți criminali, după ce rețeaua sa de spionaj a fost în mare parte dezmembrată, prin expulzarea a 750 de diplomați ruși, după decizia Kremlinului de a invada Ucraina, afirmă șeful MI5.

„Ar trebui să ne așteptăm să vedem acte continue de agresiune aici, acasă”, a adăugat el.

McCallum a mai spus că Iranul devine din ce în ce mai ostil, 20 de comploturi cunoscute, susținute de Teheran, derulându-se deja din 2022. Acestea au vizat persoane stabilite în Regatul Unit, majoritatea disidenți sau critici ai regimului. Multe dintre aceste acțiuni au implicat utilizarea „traficanților internaționali de droguri, până la escroci mai mărunți”, a declarat McCallum.

În plus față de creșterea violenței susținute de către un stat ostil, MI5 a declarat că se confruntă, de asemenea, cu o nouă provocare din partea amenințărilor teroriste islamice tradiționale.

În timp ce conflictul continuu din Orientul Mijlociu nu a degenerat încă în violențe teroriste la scară largă în Regatul Unit, McCallum a avertizat că insurgenții din Stat Islamic și Al-Qaeda „și-au reluat eforturile de a exporta terorismul”. În ultima lună, mai mult de o treime din anchetele prioritare ale MI5 au fost legate de organizații teroriste din străinătate, a mai spus el.

O mare parte din creșterea activității Al-Qaeda și a organizației Statul Islamic este anterioară atacului Hamas asupra Israelului de anul trecut, a spus el. Amenințarea teroristă este, de asemenea, structurată într-un mod diferit față de acum un deceniu, cu un comandament mai puțin centralizat și mai mult recrutare online. Cei implicați provin, de asemenea, din regiuni diferite, în special din Asia Centrală. Al-Qaida încearcă să se folosească de conflictul din Orientul Mijlociu pentru a recruta, a spus el, avertizând cu privire la „radicalizarea cu ardere mai lentă”.  

Încercarea de a acorda prioritate resurselor având în vedere această gamă de amenințări este o provocare pentru agenție. MI5 spune că potențialii teroriști sunt mai volatili din punct de vedere ideologic și se auto-radicalizează online, neaderând nici la ideologia islamică, nici la cea de extremă dreapta, ceea ce îi face dificil de urmărit.

Kremlinul, „păpușarul-șef”

Din 2022, agențiile de informații ale Rusiei au fost legate de zeci de incidente în Europa, cu scopul de a reduce producția de arme, de a face presiuni asupra politicienilor și de a semăna panică. McCallum a declarat că a existat o „creștere uluitoare” a numărului de astfel de atacuri în ultima perioadă, coordonate de agenția de informații militare ruse GRU.

MI5 colaborează acum îndeaproape cu aliații europeni pentru a reprima rețelele criminale finanțate de state autoritare, a spus el.

În această vară, șapte persoane au fost acuzate de autoritățile britanice că au incendiat un depozit din Londra deținut de oameni de afaceri ucraineni, atac care ar fi fost plătit de serviciile secrete ruse.

De asemenea, sabotorii ruși sunt suspectați că s-ar afla în spatele unui incendiu la o fabrică din Berlin, care construiește sisteme de apărare aeriană.

În Franța, procurorii investighează o posibilă legătură cu Rusia, după ce două persoane au fost găsite pictând cu spray peste 200 de simboluri ale stelei lui David pe clădiri, la sfârșitul anului trecut. De asemenea, au avut loc o serie de incendii provocate în țările baltice și în Europa de Est.

Iranul, între timp, a fost legat de mai multe atacuri asupra disidenților din Regatul Unit în ultimii doi ani. În decembrie 2023, un bărbat a fost condamnat pentru „recunoașterea ostilă” a sediului din vestul Londrei al postului de televiziune „Iran International”, un grup media etichetat de Teheran drept organizație teroristă.

În martie, Pouria Zeraati, prezentator la „Iran International”, a fost înjunghiat în fața casei sale din sudul Londrei, într-un atac despre care oficialii cred că are legătură cu Iranul.

În Spania, un politician care susține public un grup de opoziție iranian a fost împușcat în față în plină zi, la sfârșitul anului trecut.

McCallum a declarat că provocările legate de vânarea infractorilor plătiți de state autoritare sunt similare cu dezgroparea potențialilor teroriști.

El a adăugat că aceștia sunt „slab pregătiți” și, uneori, sunt ei înșiși angajați de alți infractori, fără să știe că lucrează pentru Iran sau Rusia. McCallum i-a avertizat că, dacă acceptă bani de la state autocratice, se vor confrunta mai degrabă cu întreaga forță a serviciilor de securitate decât cu cea a poliției. „Este o alegere pe care o veți regreta”, a spus el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Ken McCallum sef MI5 Rusia infractori