x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia, pregătită să construiască rachete interzise prin Tratatul INF, dacă SUA părăsesc pactul

Rusia, pregătită să construiască rachete interzise prin Tratatul INF, dacă SUA părăsesc pactul

05 Dec 2018   •   17:31
Rusia, pregătită să construiască rachete interzise prin Tratatul INF, dacă SUA părăsesc pactul

Rusia va construi rachete interzise prin acordul de la sfârșitul Războiului Rece, dacă SUA iese din pact, a avertizat președintele Vladimir Putin, scrie BBC.

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care NATO a acuzat Rusia că a încălcat deja Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Tratatul, semnat în 1987 de SUA și URSS, reprezintă o interzicere pentru ambele țări privind folosirea rachetelor cu rază medie și scurtă, între 500 și 5.500 de kilometri, dotate cu focoase nucleare. În martie, Rusia a prezentat racheta de croazieră Novator 9M729, cu rază de acțiune mai mică de 500 de kilometri, dar care este mobilă.

Vladimir Putin spune că acuzațiile sunt doar un pretext pentru ca SUA să poată ieși din tratat.

Într-o apariție televizată, liderul Rusiei a declarat că există multe țări care construiesc arme interzise prin Tratatul INF. „Acum pare că partenerul nostru american crede că situația s-a schimbat atât de mult că Statele Unite trebuie să aibă și ele această armă. Care este răspunsul nostru? Simplu: în acest caz vom face și noi la fel.”, a declarat Vladimir Putin.

Președintele SUA, Donald Trump, a spus în trecut că țara sa va părăsi tratatul din cauza acțiunilor Rusiei. Analiștii spun că Rusia vede aceste arme ca pe o alternativă mai ieftină a forțelor convenționale.

 

×